Teste anuale pe care orice femeie trebuie sa le faca

Regulile s-au schimbat – din nou! Află care teste anuale sunt obligatorii pentru ca totul să fie în regulă acolo jos.

Urocultură

O dată pe an, fă-ți un test de urină pentru a exclude infecțiile cu transmitere sexuală, precum chlamydia, sifilis sau gonoreea. Dacă ai mai mulți parteneri sau eventuale simptome ale acestor boli (o scurgere vaginală neobișnuită, de exemplu), fă-ți testul la fiecare șase luni.

Nu subestima acest test ginecologic

Testul Papanicolau

Colul uterin are nevoie de verificări la fiecare cinci ani, odată ce ai împlinit vârsta de 21 de ani, și anual, dacă ai mai mulți parteneri sau dacă testul pentru HPV ți-a ieșit pozitiv. Atenție, însă – testările frecvente pot da rezultat pozitiv fals.

Palparea sânilor

Trebuie făcută de un medic o dată la trei ani. Dar tu o poți face mult mai des acasă, în cazul în care observi vreo leziune sau alte schimbări la nivelul pielii. Cancerul mamar este rar întâlnit în rândul femeilor sub 50 de ani, dar nu strică să fii precaută.

6 minciuni aparent inofensive spuse ginecologului

Examinarea pelvină

Nu este musai să îți faci o examinare pelviană anual, așa că cere-i părerea medicului tău ginecolog. Mergi neapărat la control dacă simți vreo durere pelvină sau dacă menstruația a devenit mai abundentă, deoarece acestea pot fi indicii ale unor fibroame uterine, tumori sau chisturi, pe care e bine să le descoperi din timp.

SURSĂ: Taraneh Shirazian, asistent universitar și director al departamentului de obstetrică și ginecologie, Mount Sinai Hospital.

Etichete: hot
Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise