Te poți îmbolnăvi de aceeași răceala de două ori la rând?

Acel moment din an a sosit din nou: Crăciunul se apropie, tot orașul este decorat cu luminițe, iar tu ești răcită de o grămadă de timp.

Aproape toată lumea se îmbolnăvește în această perioadă, iar partea proastă e că multe persoane au impresia că răceala a trecut, însă aceasta revine. Ce se întâmplă? Ai luat aceeași răceală din nou?Vestea bună e că nu, nu ai luat aceeași răceala. Vestea proastă? Există atât de multe virusuri și bacterii în acest sezon încât sunt șanse mari să iei unul diferit. Este foarte frustrant, dar iată cum funcționează totul.

Sistemul imunitar al organismului recunoaște și luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, făcând anticorpi care să arate. Asta înseamnă că, dacă ești expus din nou la același lucru, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi deja înarmat pentru luptă. În același timp, bacteriile și virusurile care te pot îmbolnăvi se schimbă de la an la an.

Răceala și gripa sunt boli care se răspândesc cu ușurință. Cel mai bun mod de a evita răspândirea este să tușești sau strănuți într-un șervețel sau batistă, niciodată în mână. Dacă nu ai în ce să tușești sau strănuți, fă-o pe braț – palma este cea care atinge tot felul de suprafețe, răspândind boala. De asemenea, spală-te mai des pe mâini cu apă caldă și săpun. Dacă locuiești cu cineva (dar nu numai), schimbă așternuturile imediat după ce te-ai vindecat. Bineînțeles, și hainele ar trebui spălate.

 

Citește și: Care este diferența dintre răceală și gripă? 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.