SUA deschid calea unei reglementari a normelor privind emisiile poluante

La cateva ore dupa deschiderea conferintei de la Copenhaga privind clima, ce are ca scop ajungerea la un acord in privinta combaterii incalzirii climei, concluziile EPA marcheaza un progres istoric intr-o tara care nu a ratificat niciodata Protocolul de la Kyoto.

Directoarea EPA, Lisa Jackson, a semnat un decret conform caruia sase gaze cu efect de sera, printre care si dioxidul de carbon, constituie o amenintare pentru sanatatea publica. „Acum, EPA este autorizata si obligata sa depuna eforturi pentru reducerea poluantilor cu efecte de sera”, a explicat ea, intr-o conferinta de presa.

„Aceste concluzii de mult asteptate plaseaza 2009 in istorie ca fiind anul cand administratia Statelor Unite a inceput sa acorde atentie provocarilor reprezentate de emisiile poluante generate de gazele cu efect de sera”, a afirmat ea.

Decretul are un efect imediat: Statele Unite vor putea introduce prima reglementare nationala cu privire la emisiile de dioxid de carbon ale camioanelor de mic tonaj.

El ii furnizeaza presedintelui Barack Obama un instrument suplimentar pentru a respecta promisiunea facuta inaintea summitului de la Copenhaga, unde se va deplasa la 18 decembrie, de a reduce emisiile de dioxid de carbon ale SUA cu 17% pana in 2020, fata de anul 2005, in pofida opozitiei Congresului.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.