Studiu: Jumatate dintre barbati sunt purtatori ai virusului care cauzeaza cancerul de col uterin

By  | 

Anumite tulpini ale virusului HPV cauzeaza aparitia cancerului de col uterin si au fost, de asemenea, asociate cu o crestere a numarului de cazuri de cancer oral.

Un studiu publicat in The Lancet a relevat ca 50% dintre barbati sunt infectati cu acest virus. In fiecare an, 6% din barbati se vor infecta cu HPV de tip 16, care cauzeaza cancerul, potrivit aceluiasi studiu, realizat la Institutul de cercetare a cancerului din Florida.

In urma acestei descoperiri, expertii britanici incurajeaza administrarea vaccinului contra HPV si in randul populatiei masculine, pentru a preveni si aparitia verucilor (negi) genitale si a cancerului anal, care sunt puse, de asemenea, pe seama acestui virus.

Binecunoscuta legatura dintre HPV si cancerul de col a dus la generalizarea vaccinarii fetelor de 12 – 13 ani in Marea Britanie, incepand din 2008.

"Desi studiul nu este foarte clar in privinta incidentei, confirma un lucru pe care l-am banuit de mult – ca barbatii sunt infectati cu HPV si transmit acest virus femeilor", a spus directorul Colegiului de stiinte medicale al Universitatii din Birmingham, profesorul Lawrence Young.

"Prin urmare, vaccinarea barbatilor ar contribui nu numai la prevenirea cancerului de col uterin la femei, ci ar avea impact si asupra incidentei cancerului oral, asociat cu HPV, care a crescut cu 50% in randul barbatilor din Marea Britanie, din 1989, cauzand aproape 2.000 de decese pe an", a mai spus acesta.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *