Stresul îți poate micșora creierul, arată un studiu

Știm deja că stresul are un impact asupra organismului nostru, printre cele mai comune simptome regăsindu-se scrâșnirea dinților și un ritm cardiac crescut. Însă cercetătorii sunt interesați și de repercursiunile asupra creierului, iar constatările sunt destul de alarmante.

Un nou studiu, efectuat de profesori de la Școala de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, a arătat că stresul nu numai că duce la deteriorarea memoriei, dar poate să și micșoreze fizic creierul. Cercetarea a fost făcută pe mai mult de 2000 de participanți sănătoși, de vârstă mijlocie. S-a constatat că cei care au prezentat niveluri ridicate de cortizol în sânge (un hormon eliberat în urma stresului), au avut performanțe mai scăzute în testele de memorie. Analiza ulterioară a arătat că volumul creierului acelorași persoane a fost mai mic decât media, indicând o reducere fizică a dimensiunii substanței cenușii.

De ce se întâmplă acest lucru?

Atunci când cortizolul este eliberat, la fel este și adrenalina, destinată să forțeze corpul să fugă sau să se apere într-o situație periculoasă. Ca rezultat, funcții precum reproducerea, creșterea sau digestia sunt temporar suprimate. Dar când corpul percepe stresul pe o durată mai mare de timp și cortizolul rămâne la un nivel ridicat, funcția creierului va fi mai mică decât în mod normal pentru o perioadă mai lungă de timp.

Acest studiu ne reamintește cât de important este să reducem factorii de stres din viața de zi cu zi. Încearcă să faci schimbări mici, dar eficiente, cum ar fi să adopți hobby-uri care te fac fericită și te relaxează.

 

 

Citește și: Femeile au un creier mai activ decât bărbații

Citește și: 5 semne că ești prea stresată și cum poți rezolva problema 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.