Stil de viata ECO relevant si eficient

Sa duci o „viata verde” e destept, usor si super trendy. Problema este ca nu toate sfaturile despre cum sa salvezi Planeta sunt pe aceeasi lungime de unda. Este posibil ca unele dintre ele, poate chiar dintre cele mai des laudate, sa nu aiba un impact atat de mare pe cat crezi… ba chiar sa sfarseasca prin a consuma si mai multe resurse, poluand astfel atmosfera.

BINE:
Decat sa faci un dus de 20 de minute, mai bine umpli cada.

SI MAI BINE:
Fa un dus de cinci minute, care necesita mai putin de o treime din cantitatea necesara de apa pentru a umple o cada, spune Elizabeth Rogers, consultant de mediu in Venice, California, si autoare a cartii „Shift Your Habit: Easy Ways to Save Money, Simplify Your Life, and Save the Planet”.

Fa-ti baia si mai verde instaland un cap de dus cu jet redus. Vei reduce cantitatea de apa folosita la jumatate.

BINE:
Alege produse de pe piata locala pentru a evita transporturile ne-ecologice.

SI MAI BINE:
Cumpara produse organice, crescute fara pesticide, fara sa te mai gandesti la cat sunt de locale. Majoritatea fermelor consuma mai multa energie in procesul de crestere a produselor – din cauza chimicalelor de genul fertilizatorilor si pesticidelor – decat in cel de transport, in ciuda cantitatii de combustibil ars pentru a cara mii de kilometri fructele si legumele pe care le cumperi tu din supermarket.

Impactul e mai mare daca iti concentrezi atentia pe cat de organic e produsul, si nu cat de mult a calatorit pana sa ajunga la tine.

BINE:
Sustine financiar companiile care se lupta pentru reducerea emisiilor de carbon sau plateste pentru plantarea copacilor necesari pentru a impiedica efectul de sera.

SI MAI BINE:
Apeleaza la metode de transport si mai ecologice, de exemplu mersul pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun. Da, o masina cu emisie redusa de carbon si cativa copaci te vor face sa nu te mai simti atat de vinovata ca vii la serviciu singura, cu masina, in fiecare zi, sau ca zbori cu avionul chiar si pentru deplasari in tara, dar „beneficiile ecologice ale actiunilor de mai sus sunt indoielnice”, spune Brinda Sarathy, profesor doctor, asistent profesor de studii de mediu la la Colegiul Pitzer din Clairmont, California.

Nu ai cum sa fii sigura ca banii pe care ii dai tu merg unde trebuie, la fel cum nu ai cum sa stii daca acei copaci pentru care ai platit chiar vor fi ingrijiti pana la maturitate, asa ca mai redu eliminarea de gaze toxice prin metoda traditionala: folosind mai putine lucruri care o induc.

Economiseste incetinind – Respecta limita de viteza atunci cand conduci. Vei economisi combustibil si vei face plinul mult mai rar.

BINE:
Cumpara-ti o masina hibrid, in loc de una normala.

SI MAI BINE:
Cumpara-ti o masina la mana a doua, care sa nu consume prea mult – daca planuiesti sa o folosesti doar cativa ani (in crearea unei masini de orice fel se foloseste o cantitate enorma de energie si de materiale generatoare de poluare).

Daca insa cauti o masina pe care sa o folosesti pe termen lung (cel putin cinci ani), atunci este recomandat sa alegi una hibrid. Va folosi mai putin combustibil si va elimina o cantitate mai mica de carbon, asa ca va compensa energia folosita la crearea ei.

BINE:
Opreste aparatele atunci cand nu te folosesti de ele.

SI MAI BINE:
Atunci cand pleci la serviciu si seara inainte de culcare, scoate totul din priza. Chiar daca e stins, un dispozitiv „va trage” in continuare energie atata timp cat este in priza. De fapt, 75% din electricitatea folosita de produsele electrocasnice este consumata atunci cand acestea sunt stinse.

Nu-ti face prea mari griji cand vine vorba de chestiile minore, de exemplu un ceas digital. Si da, stim ca ar fi super enervant sa-ti scoti din priza televizorul in fiecare zi, dar cand vine vorba de marile „sugative” de energie, de exemplu calculatorul sau aerul conditionat, merita sa faci efortul. Se va vedea si pe factura.

BINE:
Foloseste produse biodegradabile.

SI MAI BINE:
Cumpara produse de calitate, care te vor tine o perioada mai lunga de timp si care pot fi refolosite. Cosurile de gunoi sunt de obicei pline ochi, impiedicand oxigenul si lumina soarelui sa intre… si e nevoie de amandoua pentru ca procesul de descompunere sa inceapa.

In consecinta, produsele biodegradabile pot sta mult timp fara a-si incepe procesul ce le face atat de dorite, ecologic vorbind. Pana la urma, cel mai bine este sa cumperi lucruri care nu vor ajunge la cosul de gunoi prea repede.

BINE:
Sprijina miscarea ecologista.

SI MAI BINE:
Povesteste-le tuturor obiceiurile tale eco. In general, obiceiurile bune sunt contagioase, asa ca daca le vei explica tuturor cat de usor este „sa traiesti” verde, atunci prietenii, vecinii si familia iti vor urma exemplul.

Chiar daca simti ca „gesturile” tale eco nu vor opri ghetarii sa se topeasca, multiplicate, aceste schimbari vor avea un impact pozitiv asupra sanatatii Planetei, spune Jay L. Banner, profesor doctor, director al Institutului de stiinte de Mediu al Universitatii Texas din Austin.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.