Sportul: ingrasa sau nu?

Tuturor ne e frica de imensa pofta de mancare care „loveste” necrutator imediat dupa un antrenament intensiv si care ne face sa avem vedenii care mai de care mai culinar imbietoare si mai periculoase pentru silueta.

Se spune ca doar consumul brusc de calorii are rolul decisiv cand vine vorba de pofte, dar daca si tipul de antrenament sau intensitatea au un cuvant de spus in aceasta problema?

Pentru a lamuri odata pentru totdeauna aceasta dilema, oamenii de stiinta s-au pus pe cercetari serioase si iata ce au aflat:

Spune-mi cum te antrenezi…

Daca inoti o ora in bazin, vei avea pofta de o gustare cu multe grasimi, de exemplu biscuiti, sau de o mare prajitura cu crema, iar dupa 60 de minute de alergare nu vei vrea sa mananci decat ceva sanatos, gen fructe sau pui la gratar.

Ti se pare ciudat? Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat in revista de specialitate a Societatii Americane de Psihologie si efectuat de catre o echipa de cercetatori britanici condusa de David Stensel, cercetator si doctor in psihologie.

E vina lui Ghrelin!

Conform specialistilor, numai anumite tipuri de antrenamente au rolul de a regla „poftele”, reusind sa te faca sa-ti doresti sa te delectezi numai cu bunatati sanatoase si hipocalorice.

Printre acestea se numara toate formele de aerobic si alergarea, ele putand sa regleze nivelul celor doi hormoni care sunt responsabili cu apetitul – ghrelin si peptida YY.

Dar, din pacate, una dintre cele mai populare forme de sport, inotul, are darul de a ne face sa pierdem controlul dietei si sa navalim in primul fast-food pe care-l intalnim pe drum.

De ce? Pentru ca mareste nivelul celor doi hormoni, ghrelin si peptida YY, fapt care determina aparitia unei pofte inexplicabile de carbohidrati si tot ce e hipercaloric.

Stai putin! Sportul iti face bine!

Asta nu inseamna ca de acum inainte nu mai trebuie sa inoti saptamanal! Alti cercetatori au sustinut in cadrul unor studii de incredere ca nu numai „hormonii lui Stensel” sunt responsabili de aparitia poftelor post-antrenament, ci si alti factori ca temperatura salii in care faci sport, cat de mult ai mancat in ziua respectiva, ce obiceiuri alimentare ai, ce „tentatii” sunt prin preajma ta si multe altele.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.