Ce este somnambulismul sexual sau sexsomnia?

Când auzim cuvântul „somnambulism”, ne gândim automat la mersul prin casă în timp ce dormim, însă puțin au auzit de somnambulismul sexual sau sexsomnia, o altă formă a acestuia.

Ce este somnambulismul?

Pe scurt, somnambulismul este o tulburare de somn care are loc într-un stadiul al acestuia unde conștiința este scăzută. Pacientul execută activități care se desfășoară în general în timpul unei stări de conștiință completă, precum mersul până la baie, gătitul, condusul, gesturile violente sau chiar crima.Somnambulii ori abia își amintesc ce au făcut, ori nu își amintesc deloc, chiar dacă ochii lor sunt deschiși. În general, acest lucru poate dura între 30 de secunde și 30 de minute.

Ce este sexsomnia?

Această tulburare se manifestează prin zgomote sexuale și acte de masturbare făcute inconștient, iar uneori putem vorbi chiar de sex prin penetrare. De exemplu, o persoană poate avea impresia că partenerul sau partenera vrea să o trezească prin sex, dar, odată început actul sexual, realizează că acesta nu este de fapt conștient de ce face.

Deși în prezent nu se cunosc foarte multe informații despre sexsomnie (comparativ cu somnambulismul general), specialiștii consideră că aproximativ 1% din populație suferă de această tulburare, iar cei mai afectați sunt bărbații.

Ce cauzează somnambulismul sexual?

Cauzele directe nu sunt cunoscute în acest moment, însă se crede că sexsomnia poate fi declanșată de privarea de somn, epuizare, stres și consumul de alcool.

Este o tulburare ce poate fi tratată?

În cadrul unor studii s-a observat că tratamentul medicamentos pe bază de benzodiazepine, cu efect tranchilizant redus, poate ajuta pacienții care suferă de somnambulism sexual.

 

Citește și: Poți avea orgasm în timp ce dormi? 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.