Solutii pentru reducerea poluarii din Bucuresti

Problema: Bucurestiul este cea mai poluata capitala a Europei

Stii cat praf se inregistreaza in capitala, zilnic? Nu mai putin de 260-280 de tone pe kilometru patrat! Asta in timp ce in alte capitale europene, cantitatea de praf este de sub 20 tone/kmp.

Ceea ce inseamna ca, zilnic, un bucurestean inhaleaza 9 tone de praf, fara a constientiza macar acest lucru!

De asemenea, cele 1,5 milioane de automobile care circula in Bucuresti elimina zilnic in atmosfera peste 4 tone de plumb – pe care, bineinteles, tot noi le inhalam.

Solutia: Incearca sa inlocuiesti condusul masinii cu mersul pe bicicleta. Mersul pe bicicleta iti aduce numeroase beneficii: faci economii financiare, iti tonifici muschii si articulatiile si arzi intre 350 si 700 de calorii pe ora. In plus, cu bicicleta te poti strecura usor printre masini si poti reduce timpul de sosire la destinatie.

Nu uita insa de mersul pe jos. Evita sa iei taxiul sau masina personala si alege sa te plimbi macar o statie pe jos; alege sa urci scarile in favoarea liftului – astfel reduci consumul de energie si faci miscare, in acelasi timp.

Problema: Spatiile verzi dispar si riscam sa ne ingropam in gunoaie

In ultimii 18 ani, spatiile verzi din Bucuresti au disparut in proportie de 60%. La ora actuala, unui bucurestean ii revin sub 7 metri patrati de spatiu verde, adica un sfert din norma minima la nivel european (26 mp). Nu acelasi lucru il putem spune despre situatia deseurilor. Un bucurestean genereaza aproximativ 350 de kg de gunoi pe an!

Solutia: Planteaza un copac! In felul acesta, aerul va fi mai putin poluat, iar numarul spatiilor verzi va creste. In plus, poti petrece momente frumoase alaturi de cei dragi.

Sta in puterea noastra sa reducem cantitatea de gunoi care polueaza mediul. Sunt cateva lucruri simple pe care oricine le poate face: reducere, reutilizare si apoi reciclare!

De exemplu, dintre doua produse similare, opteaza pentru cel care nu e supraambalat. Sticlele pot fi refolosite, la fel si pungile – nu este nevoie sa cumperi altele de fiecare data.

Nu uita ca deseul nu este gunoi! El este valoros, adica poate fi refolosit pentru a se obtine noi produse. Colecteaza selectiv deseurile, pentru ca acestea sa poata fi reciclate.

Problema: Bucurestiul te imbolnaveste

Bucurestenii traiesc cu patru ani mai putin decat media pe tara! Iar poluarea, pe langa alti factori nocivi, este responsabila de numeroasele cazuri de anemie, conjunctivita, boli respiratorii grave si afectiuni ale sistemului nervos.

Solutia: Implica-te in proiecte de mediu si fii responsabila incepand cu propriul camin! Porneste cu pasi marunti:

  • Nu irosi apa – inchide robinetul cat timp te speli pe dinti, de exemplu.
  • Stinge lumina din camera, chiar daca pleci pentru putin timp.
  • Inchide televizorul daca nu te uiti la el.
  • Incearca sa folosesti produse eco: de la detergenti, la aparate electrocasnice cu consum redus de energie.
  • Foloseste alimente eco: se gasesti pe piata (le recunosti dupa eticheta) si poti oricand opta pentru legume si fructe naturale, luate de la agricultori, sau iti poti prepara, de ce nu, singura, in casa, produsele alimentare!

De retinut: Gunoiul inseamna poluare! Iar poluarea inseamna aer irespirabil, praf si, nu in ultimul rand, boala. Sa nu uitam insa ca, respectand cateva reguli simple, ne putem face viata mai frumoasa!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.