Sifilisul. Cum te poți îmbolnăvi, simptome, tratament, prevenire

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală întâlnită frecvent, dar care este ușor de prevenit și care se poate trata. Iată tot ce trebuie să știi despre ea.

Care sunt cauzele sifilisului și cum se transmite?

Sifilisul apare din cauza unei bacterii și se poate transmite ori prin contacte sexuale (sex oral, vaginal și anal), ori de la mamă la făt în timpul sarcinii.

Infecția nu se poate contacta prin utilizarea în comun a toaletei, a tacâmurilor, a hainelor sau a băilor calde.

Stadiile sifilisului și evoluția sa

Sifilisul are patru stadii: primar, secundar, latent și terțiar. Iată care sunt simptomele fiecăreia:

Sifilisul primar. La 3-90 de zile vor apărea leziuni ale pielii cu o suprafață curată, fără mâncărimi, dar care pot fi sensibile sau dureroase. La femei apar cel mai des în zona cervixului, iar la bărbați în zona penisului sau în zona anală, dacă întrețin relații sexuale cu alți bărbați. La 7-10 zile după apariția leziunilor, ganglionii limfatici din zonă se măresc.

Sifilisul secundar. Apare la 4-10 săptămâni după infecția primară, iar de această dată apar iritații pe trunchi și extremități, abcese, dar și febră, dureri în gât, dureri de cap, căderea părului și pierdere în greutate.

Sifilisul latent. Apare la un an, în lista unui tratament. Deși în această perioadă lipsesc simptomele, acestea pot apărea, iar infecția se poate transmite și în lipsa lor.

Sifilisul terțiar. Apare la 3-15 ani de la infecția inițială, iar de această dată boala nu mai este infecțioasă. Totuși, este cel mai periculos, pentru că poate duce la afecțiuni ale vaselor de sânge și ale inimii, orbire, tulburări mentale sau chiar deces.

Cum se diagnostichează?

Pentru a afla dacă ai sifilis, trebuie să te adresezi unui medic de familie, urolog, ginecolog sau dermatolog. Se folosesc testele screening, uneori și teste de sânge

Cum se tratează?

Se recomandă un tratament bazat pe antibiotice, mai exact penicilină, care este administrată prin injectare, sau azitromicină, administrată oral.

Cum se previne?

Cea mai bună modalitate de a preveni infecția cu sifilis e să faci sex protejat: folosește întotdeuna prezervative. Singura situație în care este acceptabil să nu folosești este dacă te afli într-o relație monogamă și ați fost amândoi testați.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.