Sfaturi pentru reducerea deșeurilor de la o activistă zero-waste

Tot mai multe persoane aleg să reducă cantitatea deșeurilor, încercând să ducă un stil de viață zero-waste. Acest lucru poate fi greu la început, pentru că ne-am obișnuit într-un anume fel, dar exemplul altora ne arată că un este imposibil.

Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit câteva sfaturi extrem de utile de la Lauren Singer, o activistă cunoscută prin intermediul blogului său, Trash Is For Tossers.Sfaturi pentru alimente și băuturi

Fă tot posibilul să cumperi alimente neambalate, vărsate, poți găsi foarte multe în hypermarket-uri.

Dacă poți alege între alimente ambalate în hârtie și cele ambalate în plastic, alege întotdeuna prima varianta.

Fă tot posibilul să îți faci cumpărăturile în piață. În acest fel, mâncarea pe care o consumi provine din apropiere, deci a fost nevoie de mai puțină energie și benzină pentru a o transporta.

Poartă întotdeuna în geantă o șacosă din material textil, pentru a nu fi nevoită să cumperi „punguța” de plastic oferită în supermarket.

Evită să comanzi mâncare și alege să o prepari acasă. Vei mânca mai sănătos, vei cheltui mai puțini bani și vei reduce cantitatea de gunoi.

Dacă îți cumperi cafea în oraș, vino de acasă cu propriul recipient în loc să îl folosești pe al lor, pe care l-ai arunca după aceea.

Renunță la paiele de plastic. Consumă băutura direct din pahar sau cumpără-ți un pai ce se poate refolosi.

Sfaturi pentru produsele cosmetice și de îngrijire

Fă-ți singură pasta de dinți, e simplu: ai nevoie de ulei de cocos, bicarbonat de sodiu și ulei esențial de mentă.

Schimbă periuța de dinți de plastic cu una din bambus.

Înlocuiește gelul de duș și șamponul cu săpun homemade, respectiv șampon solid. Le poți găsi la numeroase târguri, plafare sau pe internet.

Folosește cupe menstruale în loc de absorbante și tampoane, nu sunt prea scumpe și pot rezista până la 10 ani, dacă sunt îngrijite potrivit.

Sfaturi pentru îmbrăcăminte și încălțăminte

Atunci când ai nevoie de haine sau încălțăminte noi, vizitează întâi magazinele second hand sau caută pe internet, pe platforme precum OLX sau grupuri de Facebook. Vei face economii substanțiale și vei reuși să găsești piese unice, cu personalitate.

Donează sau vinde hainele, îmbrăcămintea, accesoriile etc pe care nu le folosești, nu le arunca la gunoi. Dacă ai haine care nu mai sunt în stare atât de bună, le poți transforma în cârpe.

Sfaturi pentru decor

Încearcă să îți schimbi stilul de viață cu unul minimalist care, în caz că îți faci griji, nu înseamnă să arunci totul din casă.

Vizitează târgurile de antichități și caută pe internet mobilier sau obiecte decorative, vei fi uimită ce comori găsești – la preț redus!

Sfaturi pentru produsele de curățat

Elimină produsele din comerț și folosește unele naturale, homemade. Sunt foarte simplu de realizat, mai sănătoase și vei economisi bani. Vezi aici câteva exemple.

Sfaturi legate de tehnologie

Înainte de a cumpăra un telefon nou, fă curățenie în cel vechi și cumpără un card de memorie mai mare; înainte de a cumpăra o mașină de spălat nouă, încearcă să o repari pe cea veche etc. Dacă ai vreun produs stricat, vinde-o pentru piese sau apelează la o asociație pentru reciclat deșeuri, cum ar fi RoRec, care colectează în acest moment în București, Iași și Timișoara.

 

*articol preluat din Cosmopolitan US (autor: Leanna Commins)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.