Sfaturi pentru a rezista in fata caniculei

Vara nu vine doar cu weekend-uri la mare, fuste scurte și cocktail-uri răcoritoare, ci și cu zile caniculare. Iată câteva sfaturi pentru a le rezista.

Ai așteptat tot anul să înceapă vara, iar acum îți dorești să nu mai ieși din casă până la prima zăpadă? Te înțelegem, și noi simțim la fel. Plimbări plăcute prin parc, picnicuri, brunch-uri cu prietenele? Sigur, dacă vrei să leșini pe stradă…Din cauza încălzirii globale, ne confruntăm din ce în ce mai des cu zile caniculare. Deși în mod normal acestea ar trebui să apară undeva pe la finalul lunii iulie, iată că temperaturile deja ajung aproape la 40°C (în România, vremea poate fi caracterizată ca fiind caniculară când temperatura maximă atinge și/sau depășește 35°C). Zăpușeala nu numai că te face să transpiri, ci are și efecte mai puternice, unele persoane ajungând chiar la deces din cauza sa.

Acestea fiind spuse, cum poți rezista în fața caniculei? Cel mai plăcut răspuns ar fi să stai numai în casă, la aer condiționat, uitându-te toată ziua la seriale sau să pleci în vacanță într-un loc ceva mai răcoros. Din păcate, nu prea poți face asta, așa că ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta.

Pentru început, hidratare, hidratare și încă o dată hidratare! Bea cât mai multă apă, ceaiuri, sucuri naturale etc și mănâncă fructe, legume proaspete, salate. Încearcă să eviți cafeaua, frappe-urile și alte băuturi cu un conținut mare de cofeină, dar și băuturile alcoolice. Și da, asta înseamnă să eviți și berea, care te va răcori pe moment, dar apoi te va moleși.

Apoi, încearcă să nu ieși afară între orele 10:00 și 18:00. Dacă ești nevoită să ajungi undeva, alege să te deplasezi cu taxi-ul sau măcar cu metroul. Tramvaiele, troleibuzele și autobuzele aglomerate nu sunt o idee prea potrivită. Ia cu tine mereu o sticlă de apă, un evantai și neapărat o pălărie.

În această perioadă, poartă haine vaporoase (citește aici articolul nostru despre cum să te îmbraci vara), iar în intervalul de timp menționat anterior încearcă să nu faci prea mult efort.

Deși uneori te poți simți sufocată atunci când stai în casă, încearcă să aerisești camera pe timpul nopții și dimineața devreme, nu în mijlocul zilei.

Nu uita de cei din jurul tău, mai ales de persoanele în vârstă sau cele care sunt vulnerabile la căldură. Verifică din când în când dacă se simt bine, un simplu telefon îi poate ajuta mai mult decât crezi. De asemenea, îți poți face puțin timp liber pentru a-ți ajuta bunica sau o vecină în vârstă cu cumpărăturile.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise