Sevrajul anticonceptionalelor. La ce sa te astepti

Multe dintre noi ne zbatem cu efectele secundare ale anticoncepţionalelor sau ne “lăsăm” de pilulă pentru că mai toate site-urile de healthy lifestyle ne ȋndeamnă să facem acest pas. Oricare ar fi cazul tău, iată la ce te poţi aştepta după ce nu mai iei anticoncepţionale.

Să-ţi explic mai ȋntâi cum funcţionează pilula: ea suprimă producţia de hormoni ai organismului şi ȋi ȋnlocuieşte cu unii artificiali care previn ovulaţia lunară, de aceea nu rămâi ȋnsărcinată. Astfel că primul efect după ce “te laşi” de pilulă va fi că pentru un timp vei avea o menstruaţie haotică sau nu vei avea deloc. De asemenea, nu te aştepta ca menstruaţia să fie la fel, hormonii tăi dictează acum “muzica”.De asemenea, pentru ȋnceput s-ar putea ca din cauza reluării producţiei hormonale naturale să ai de furcă cu anumite probleme dermatologice ca acnee, puncte negre, ȋngrăşare necontrolată a scalpului sau pielii sau uscăciune exagerată. Asta se va ȋntâmpla doar dacă ai avut şi ȋnainte asemenea probleme, dacă nu, eşti safe. Oricum, o să treacă, linişteşte-te.

Mare grijă pentru că vei fi din nou cât se poate de fertilă după doar o săptămână de la renunţarea la anticoncepţionale. Ba chiar unele studii ginecologice au arătat că suntem cu mult mai fertile ȋn primele săptămâni după ce nu mai luăm anticoncepţionale decât vom fi după aceea, aşa că nu uita să-ţi faci stocul de prezervtive.

Alte efecte secundare ar putea fi balonare şi o ȋngrăşare uşoară, nimic serios, spun studiile, dar nu ştii niciodată ce-ţi pot rezeva hormonii – unele femei spun că te ȋngraşi şi când te apuci şi când te laşi de anticoncepţionale, astfel că putem spune că totul depinde de organism.

Cum te vei afla ȋn plin asalt hormonal, aşteaptă-te ca primul PMS-ul să aibă proporţii apocaliptice, dar stai liniştită, trece repede şi dacă nu uiţi că tu eşti problema, nu ceilalţi, totul o să fie bine. Tratează-ţi oricum nervii cu un ceai de lavandă sau tei cu miere pentru a fi niţel mai “docilă”.

Ce nu stiai despre pastilele anticonceptionale

Riscuri la care te expui cand iei anticonceptionale

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise