Semnele care indică dereglările de tiroidă. Tu le știi?

Simptomele dereglării glandei tiroide sunt deosebit de variate, însă anumite semnale din organism ar trebui să îți pună semne serioase de întrebare. Știi ce rol are glanda tiroida in organismul nostru?

Ce este glanda tiroidă

Tiroida este o glandă mică, in formă de fluture, situată în partea anterioară a gâtului. Aceasta are un rol esențial în funcționalitatea organismului, de aceea dereglările ei cauzează o serie de schimbări neplăcute în întregul organism.

Dereglări glanda tiroidă – Principalele simptome:

1. Tulburarea somnului

dereglari-tiroida

Excesul de hormoni tiroidieni are un impact foarte mare asupra nivelului de energie din corpul nostru, iar tulburările somnului se numără printre neplăcerile majore cauzate de tiroidă. Insomnia apare cand glanda este foarte activă și cauzează multă energie în corp. De obicei poate fi insoțită și de transpirații nocturne, stări necontrolate de agitație sau insomnii.

2. Creștere subită în greutate

Dereglările hormonilor tiroidieni pot cauza și creștere subită în greutate. Dacă simți că te-ai îngrășat brusc, fără vreo cauză concretă, acest semnal ar trebui să te trimită direct la un control medical.

3. Scădere subită în greutate

48712095_l

La polul opus, în simptomele dereglării glandei tiroide se situează scăderile subite în greutate, datorată hipertiroidismului.  Daca nu ai schimbat alimentația, nici nu te-ai apucat de vreun sport și totusi ai slăbit necontrolat, nu-i un semn bun pentru sănătatea ta.

4. Ciclu menstrual neregulat

tratamente-simptome-dereglari-glanda-tiroida

Menstruația neregulată este o problemă comună pentru majoritatea femeilor. Însă, când ciclul menstrual neregulat se instalează brusc și este însoțit de dureri menstruale mari, ar putea să indice afecțiuni ale glandei tiroide.

5. Căderea excesivă a părului

tiroida-disfunctionala

Atât excesul de hormoni tiroidieni cât și hipotiroidismului sunt cauzele pentru căderea excesivă a părului. Această afecțiune poate fi și o consecință a medicamentelor recomandate în tratarea dereglărilor tiroidiene, dar odată cu încheierea și tratarea afecțiunilor hormonale, părul începe să crească la loc.

6. Schimbarea bruscă a nivelului de energie

dereglari-glanda-tiroida-simptome

Acest simptom este deseori întâlnit în cazul problemelor cu glanda tiroidă și sunt cauzate de excesul hormonilor tiroidieni. Schimbarea bruscă a nivelului de energie se resimte prin stări de oboseală nejustificate sau prin stări de neliniște sau nervozitate.

7. Apariția stărilor de anxietate

manifestari-dereglari-tiroida

Stările frecvente de neliniște si anxietate ar putea să fie tot simptome de cauză tiroidiană. Numărul scăzut de hormoni secretați ai glandei tiroide  reduc de cele mai multe ori și nivelul de serotonină, substanța denumită și hormonul fericirii din corp.

8.Transpirație excesivă

simptome-dereglari-tiroida

Intoleranța la căldură și transpirația excesivă sunt de cele mai multe ori efectele neplăcute ale dereglarilor cauzate de glanda tiroidă. Odată cu acestea pot apărea și afecțiuni ale ritmului cardiac, hipertensiune și slăbiciune musculară.

9. Tulburări de memorie

glanda-tiroida-simptome


Modificările hormonale afectează și funcțiile creierului. Persoanele care suferă de hipertiroidie tind să aibe tulburări de memorie, își uită ideile și au de cele mai multe ori stări euforice. Hipotiroidia se manifestă prin lacune de memorie și stări de depresie.

10. Probleme de infertilitate

dereglari-menstruale-tiroida

Dacă ți-ai propus să rămâi însărcinată și te confrunți cu probleme de infertilitate, vinovată ar putea fi tot tiroida. Dereglările hormonale duc la dereglări menstruale, care afectează și procesul ovulației. Dacă totuși ai rămas gravidă, sarcina poate fi una cu risc, de aceea, înainte de concepție, este recomandat să faci anumite analize care pot depista din timp afecțiunile endocrine.


Sfaturi pentru prevenirea disfuncțiilor glandei tiroide

Hormonii prezenți în glanda tiroidă au un rol major în activitatea organismului și în cazul disfuncțiilor, pot apărea foarte multe probleme de sănătate.

  • Stil de viață sănătos

Pentru a preveni efectele negative cauzate de dereglările glandei tiroide, îți recomandăm să urmezi un stil de viață cat mai sănătos, cu multă mișcare și activități în aer liber.

  • Alimențație echilibrată

Consumă multe legume (ridichii, hrean, conopidă), alimente care conțin gluten și cât mai puține alimente bogate în soia.

  • Ai grijă la colesterol

Dacă ai depistat deja afecțiuni ale glandei tiroide în organism, păstrează colesterolul în limite normale. Nivelul acestuia tinde să crească, iar colesterolul mărit favorizează riscul infarctului și al accidentelor vasculare cerebrale.  Evita din timp neplacerile cauzate de acesta.

  • Tratamente naturiste împotriva tiroidei

Tiroida disfuncțională poate fi prevenită sau tratată și cu tratamente naturiste. Talpa gâștei și iarba de ghimpe se numără printre plantele recunoscute de specialiști pentru efectul benefic în tratarea dereglărilor glandei tiroide. În completare, masajul la gât cu alifie de drăgaică este de asemena un tratament benefic în tratarea disfuncțiilor tiroidei.

Sursă foto: 123RF 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.