Secretele unui masaj thailandez perfect

Adina, again step one.” De data asta, simt că nu mai pot. Îmi cer voie să mă opresc cinci minute, merg la baie, mă răcoresc cu puţină apă pe frunte şi mă întorc în sala de curs. Reiau. Presez talpa piciorului de-a lungul celor trei lunii, încerc să-mi păstrez corect poziţia corpului şi a mâinilor şi să fac pasul întâi de masaj impecabil.

 

Sunt în a treia zi de curs de masaj thailandez la şcoala de masaj Wat Po din Bangkok. Încep la ora opt dimineaţa, când ne adunăm cu toţii la rugăciune şi meditaţie şi apoi lucrez şi încerc să memorez, prin practică, cei cinci paşi din masajul thailandez. Cursul se încheie la patru după-amiaza. Am o pauză de prânz când merg cu fetele cu care m-am împrietenit la cantina de la ultimul etaj de unde se vede Chao Praya şi mare parte din Bangkok, în rest masez şi sunt masată fără oprire.

Masajul thailandez mă fascinează. La fiecare venire în Thailanda am încercat să găsesc adevăratul masaj thailandez, să fug de locurile turistice şi să descopăr colţurile unde localnicii făceau adevăratul masaj. Am început la doamna Po, din Chaloklum (Koh Phangan), cu care m-am si împrietenit.

Masaj thailandez în Koh Phangan

Am intrat ezitand în micuţul ei salon de masaj de pe malul marii (salon care era, de altfel, şi casa ei). Mi-am lăsat şlapii la intrare şi am salutat încet şi rar, încercand să descopăr obiceiurile casei. Pe doua podiumuri mari din lemn, înalte de jumătate de metru, erau aliniate saltele acoperite cu cearşafuri imaculate, despărţite de perdele crem. Doua ventilatoare răcoreau aerul fierbinte. De pe perete, din patru poze aşezate în unghiuri diferite, privea ocrotitor – ca în orice casă – regele Thailandei. Îmi plăcea ceea ce vedeam, dar încă nu ştiam ce sa aleg: masaj thailandez, masaj cu ulei, cu ulei de nuca de cocos, spate şi umeri, picioare. Într-un final, am cerut masaj thailandez. Începand din acea dimineaţă, am redefinit zilnic masajul thailandez (e stretching, e yoga, sunt apăsări pe puncte dureroase ale corpului…). Sub mâinile ferme ale doamnei Poo şi, când era momentul, sub coatele şi tălpile ei, îmi simţeam oasele îndreptate, muşchii redevenind elastici şi sângele circulând prin tot corpul.

Masaj thailandez în Koh Bulone

Pe insula Koh Bulone, din sudul extrem al Thailandei, aproape de graniţa cu Malaezia (un colţ de paradis, rupt de tehnologie şi de ispitele lumii moderne), am cunoscut-o pe Cep, o chinezoaică ce avea un magazin. Într-una din zile m-a oprit să-mi spună că, în curând, va veni la ea cumnata ei care a făcut cursuri de masaj la Bangkok. Nu am vrut să pierd ocazia asta, aşa că de două ori pe săptămână făceam masaj thailandez în magazin, printre rafturi de sucuri si chipsuri.

La şcoala de la Wat Po, Bangkok

În sfârşit, anul acesta am trecut la un alt nivel. Am vrut să înţeleg mecanismul şi logica masajului thailandez, să învăţ succesiunea de mişcări, să aflu care sunt liniile şi punctele cheie. Şcoala de la Wat Po este cea mai prestigioasa şcoală de masaj thailandez din ţară, alături de cea din Chiang Mai. Diplomele de aici sunt recunoscute internaţional, aşa că printre cursanţi am întâlnit o filipineză şi o taiwaneză. Toată lumea abordează masajul thailandez cu cea mai mare seriozitate: profesorii sunt exigenţi, dar politicoşi şi prietenoşi, nu scapă din ochi nicio mişcare şi imediat îmi corectează poziţia corpului sau îmi aşază degetul pentru a apăsa punctul corect. Cursanţii învaţă imediat şi, uneori, am impresia că eu reţin cel mai greu etapele de masaj. Dar profesoara Malee are răbdare cu mine, la fel şi profesorul Muan care are metode foarte eficiente: desenează pe corpul tău liniile energetice care trebuie lucrate sau mă îndeamnă să lucrez în acelaşi timp cu el. Aşa că masăm în acelaşi timp, în acelaşi ritm şi am impresia că reţin mai uşor. Seara, cînd ajung la hotel, am degetele amorţite şi parcă aud vocea uşor cântată a profesoarei: "Adina… again step one."

Eticheta in masajul thailandez

Dar merită. Cursul ăsta m-a făcut să înţeleg complexitatea masajului thailandez, să înţeleg că cei 300 de bahţi/ oră (tariful de masaj thailandez) nu sunt uşor de câştigat şi mai ales să descopăr bunul simţ aproape uluitor pe care-l presupune: nu am voie sa ma apropii prea tare de client, în afara mişcărilor impuse de practică, trebuie să am grijă la poziţia degetelor şi a mâinilor pentru a nu ajunge să am poziţii indecente şi se face îmbrăcat. În plus, există o etichetă bine stabilită:

 

  • Te prezinţi
  • Întrebi clientul dacă are probleme fizice şi care sunt acestea;
  • Pentru a te calma şi concentra poţi să meditezi sau să spui o rugăciune;
  • Il rogi să se întindă pe spate şi-i ceri permisiunea să începi masajul;
  • La final, întreabaă-l cum se simte după masaj;
  • Oferă-i câteva sfaturi înainte de plecare şi multumeşte-i.

Istoria masajului yoga

Cunoscut şi ca masajul medical thailandez sau masajul yoga, masajul thailandez are o îndelungată istorie de vindecare în Thailanda, unde este practicat de secole.

Prima lui atestare documentară în lumea occidentală este din anul 1690, când un membru al legaţiei franceze la curtea regală thailandeză din Ayuthaya scria: “Când cineva din Siam se îmbolnăveşte, corpul lui este frământat de un om priceput la asta, care se pune deasupra lui şi-l calcă în picioare”. Masajul thailandez are însa rădăcini mai vechi, de aproximativ 2500 de ani, şi se crede că fondatorul lui a fost însuşi indianul Jivaka Komarabhacca – doctor, prieten şi contemporan al lui Buddha. Din păcate, cele mai multe texte medicale despre masaj au fost distruse în 1776, cand Ayuthaya a fost devastată de burmezi. Ceea ce a fost salvat a fost sculptat în pereţii templului de la Wat Po din Bangkok. Conform masajului tradiţional thailandez, în corpul uman sunt 72.000 de linii energetice – linii sen – dintre care zece sunt cruciale. Când se produc dezechilibre energetice între acestea, apar blocaje şi boli; masajul ajută la eliminarea blocajelor şi restabilirea echilibrului.

 

 

Ca şi tehnică, masajul thailandez combină frământări şi loviri ale muşchilor cu chiropractica (lucrează părţi ale scheletului, de fapt vârful vertebrelor –nu se lucrează pe oase) şi presopunctura (presari profunde si puternice asupra nervilor, tendoanelor si ligamentelor). De fapt, masajul tahilandez nu este masaj!

Exercitiile acrobatice de întindere a tuturor muşchilor sunt împrumutate din yoga, de unde şi numele de masaj yoga. Este foarte minuţios şi lucrează din talpă până în vîrful capului, la propriu.

Începi cu talpa, cu picioarele, coapse, spate, unde lucrezi pe cele două linii ale coloanei (două fâşii înguste de muşchi), gât, de jur împrejurul omoplaţilor, mâini, cap, degete. Nimic nu este trecut cu vedere. Se începe cu apăsări puternice cu degetele, care uneori sunt dureroase – să nu uităm că nu este o practica de relaxare – urmate de presări cu palmele. Efectul final este relaxarea totală, eşti îndreptată, simţi că ai spatele în poziţie corectă, te simţi mai suplă, mai zvelta şi chiar… mai înaltă.

Pentru stretching se folosesc inclusiv picioarele. Dar totul este controlat şi bine stabilit îm decursul miilor ani de practică. Unele metode includ folosirea coatelor, călcat şi metode oarecum mai dure, de aceea în 1991 s-a realizat un curs standard la Wat Po care include metode unanim acceptate de profesorii şi maeştrii de masaj thailandez. Efectul final este relaxarea totală, eşti îndreptată, simţi că ai spatele în poziţie corectă, te simţi mai suplă, mai zvelta şi chiar… mai înaltă.

Final

Când profesoara Malee a venit la mine şi m-a îmbrăţişat, am simţit că am câştigat respectul şi simpatia celor de acolo. M-au sfătuit să vin şi la anul, la un curs complet de masaj thailandez în care voi învăţa şi alte tehnici. Am de gând să le urmez sfatul. Dar, până atunci, voi respecta ceea ce scrie pe diploma de absolvire: "We hope that you will use your massage knowledge in the helpful ways"

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.