Scoate bustul la… control

Cancerul de sân este o boală mortală, dar care în stadiu precoce este tratabilă. De aceea, e bine să ştii cum s-o descoperi la timp.

Neoplasmul mamar este, în mod clar, cea mai frecventă formă de cancer a femeii (30% din numărul total de cancere, la sexul frumos). La noi în ţară aceasta este cea mai frecventă boală malignă diagnosticată la femei, şi prima cauză de deces în rândul acestora. În mod normal, riscul de a face afecţiunea creşte cu vârsta, dar atunci când apare la tinere, tinde să fie cu mult mai agresiv. În plus, în ultimii ani s-a constatat că neoplasmul de sân apare din ce în ce mai des la paciente deosebit de tinere, fapt absolut neobişnuit cu două decenii în urmă. Fiindcă sânul a reprezentat dintotdeauna simbolul feminităţii, implicaţiile acestei boli sunt enorme din punct de vedere psihologic. Paradoxal, tocmai această frică le ţine pe femei departe de doctor, din teama de-a nu descoperi că trebuie să suporte o operaţie mutilantă. Doar că, în fazele incipiente, tratamentul este mai puţin complicat, iar consecinţele estetice sunt minime. De aceea, e bine să înveţi să detectezi din timp orice semn suspect, şi să nu ratezi controlul ginecologic periodic. Dacă ai până în 39 de ani, mergi la doctor măcar o dată la trei ani, însă după vârsta de 40 de ani este indicat să mergi anual la medic, pentru examinare şi mamogramă. Ai avut în familie o rudă apropiată care a avut cancer de sân? Atunci ţie ginecologul ţi-ar putea da un alt program de consultaţie.

Autopalparea lunară

Fiindcă durează doar câteva minute, şi o poţi face singură, acasă, aceasta este cea mai la îndemână tehnică de luptă împotriva bolii, alături de evitarea factorilor de risc. Atunci când descoperi un semn cât de mic, suspect, mergi de urgenţă la medicul ginecolog. Momentul propice în care să-ţi faci autoexaminarea este imediat după fiecare menstruaţie, atunci când sunt şanse minime ca sânii să fie umflaţi. Femeile care sunt la menopauză ar trebui să stabilească o anumită zi din lună pentru autopalpare. Aceasta se face în faţa oglinzii, de obicei după duş.

Factori de risc pentru cancerul de san

 • Dezbracă-te până la brâu şi priveşte cu atenţie dacă observi vreo modificare, în comparaţie cu data trecută. Pentru început ţine mâinile pe lângă corp. Vezi dacă sânii şi-au modificat forma, volumul sau conturul, dacă vasele de sânge arată altfel decât de obicei, mamelonul este retractat sau vârful lui şi-a schimbat direcţia, sau pielea are un aspect diferit.
 • Cu mâinile în şolduri, apasă uşor, ca să scoţi în evidenţă muşchii pectorali. Această manevră te ajută să remarci mai bine eventualii noduli prezenţi superficial.
 • Uitându-te în oglindă, ciupeşte fiecare sfârc. Dacă apare o scurgere incoloră, albicioasă sau cu sânge, programează-te urgent la ginecolog.
 • Aşază-te pe un pat tare, şi întinde-te confortabil. Ridică apoi braţul de partea sânului examinat deasupra capului, iar cu cele trei degete din mijloc ale mâinii opuse palpează sânul de sus în jos, descriind mici cercuri, pentru a cerceta atent fiecare punct.
 • După ce termini cu un sân, treci şi la celălalt. Nu uita că palparea se face de la stern şi până la marginea laterală a toracelui, şi de la limita lui superioară până la şanţul submamar.
 • Treci apoi la examinarea axilelor, unde ai putea găsi eventuali ganglioni limfatici măriţi ca volum.

Care sunt simptomele în cancerul de sân?

Ei bine, în stadiile incipiente, nu vei avea nici un fel de durere. Adesea femeile îşi dau seama că ceva nu este în regulă atunci când descoperă la autoexaminare un nodul tare. Cincizeci la sută dintre acestea sunt localizate în cadranul superior lateral (imaginează-ţi că împarţi sânul cu ajutorul a două linii perpendiculare una pe cealaltă, în patru cadrane egale). În plus, tumora poate face ca sânul să devină mai ridicat decât de obicei, şi asimetric, iar sfârcul s-ar putea retracta, sau căpăta un aspect solzos.

Uneori, pielea din zonă poate arăta precum coaja unei portocale. Alte semne suspecte mai sunt tegumentul înroşit, mâncărimile şi scurgerile mamelonare.

Trucuri anti-cancer infailibile

Există şi situaţii în care bolnavele nu au nici un fel de simptom, iar la autopalpare nu se simt noduli. În acest caz, singura şansă de depistare a bolii într-o fază incipientă este efectuarea unei mamograme.

Calculează-ţi riscurile

Există o serie de factori care te pun în pericol, însă şi unii care te protejează. La prima categorie, nominalizaţii sunt:

 • vârsta înaintată.
 • Folosirea anticoncepţionalelor orale sau un nivel crescut al estrogenilor în sânge.
 • Prima naştere după 30 de ani.
 • Istoric familial de cancer de sân în familie (mama sau sora).
 • Expunerea sânilor la radiaţiile solare.
 • Nu ai avut nici o naştere până în prezent.
 • Obezitatea (după menopauză), şi consumul de grăsimi şi dulciuri fine.
 • Traumatismele mamare, mai ales cele repetate.
 • Ai mai avut cancer la sânul opus, sau la nivelul ovarelor sau a uterului.
 • Menstruaţiile precoce (sub vârsta de 11 ani) şi menopauza târzie (peste 55 de ani).

O serie de factori au însă rol protector. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt:

 • Menstruaţia apărută târziu, după vârsta de 15 ani.
 • Alăptarea la sân, cu durata de peste un an.
 • Activitatea fizică – în special mişcarea în aer liber, cu sânii susţinuţi de o bustieră sport, cât mai lejeră, care îi lasă să se mişte liber.
 • Activitatea sexuală intensă.

Tratamentul e uşor

dacă descoperi boala la timp. Scopul medicilor este să înlăture ţesutul bolnav şi să împiedice răspândirea în organism a celulelor canceroase. În general, în stadiile precoce, chirurgii aleg fie scoaterea nodulului suspect, cu conservarea aspectului sânului, urmată de radioterapie, sau, când tumora este mai mare, mastectomia (înlăturarea unei porţiuni mai mari sau a sânului în întregime), completată de radioterapie.

Atentie, aceasta substanta produce cancer mamar!

Un singur test poate face diferenţa

Cercetătorii au descoperit motivul pentru care, în cazul anumitor femei, cancerul de sân are o evoluţie deosebit de agresivă. În ţesutul mamar există o moleculă HER2neu – care la unele persoane se găseşte într-o concentraţie mai mare. Acestea din urmă vor face forme de boală deosebit de severe, care nu răspund la tratamentele obişnuite. Din fericire, s-a descoperit soluţia salvatoare: medicamentul care neutralizează HER2neu. Ca să ştii cărei categorii aparţii, după biopsie solicită o analiză disponibilă gratuit la majoritatea centrelor mari din ţară (pentru Bucureşti, Institutul Victor Babeş”). Aceasta te va încadra în categoria potrivită.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise