Saruturile si imbratisarile sunt bune pentru sanatate

Ne dăm seama cu toţii că săruturile şi îmbrăţişările ne fac să ne simţim mai bine, dar care este motivul? Ei bine, corpul nostru eliberează un hormon numit oxitocină, care reduce cortizolul, cel din urmă fiind hormonul eliberat atunci când suntem stresaţi.

Mai mult, un studiu a arătat că tensiunea femeilor scade atunci când sunt îmbrăţişate timp de cel puţin 10 secunde, sistemul imunitar devine mai puternic, nu ne mai simţim atât de obosite şi chiar şi depresia este alungată.

Obiceiurile cuplurilor fericite

Se ştie deja că atunci când copiii nu primesc destule îmbrăţişări din partea părinţiilor au dificultăţi la învăţare, iar oamenii de ştiinţă spun că atingerile au un efect positiv asupra dezvoltării şi a IQ-ului. Atunci când suntem mici şi primim îmbrăţişări ne simţim iubiti, iar această asociere rămâne în mintea noastră şi când suntem adulţi. Când o persoană primeşte o îmbrăţişare, adult fiind, gestul are aceeaşi semnificaţie.

Interesant este că nu ai nevoie de un iubit sau un prieten pentru a simţi beneficiile îmbrăţişărilor. Hormonii sunt eliberaţi şi când îmbrăţisăm un câine sau o pisică, de exemplu. Dar chiar şi unele obiecte pot avea aceleaşi efecte, un exemplu evident fiind ursuleţul de pluş din copilărie.

Cât de dese ar trebui să fie îmbrăţişările? Minim 4 pe zi pentru supravieţuire, 8 pe zi pentru a ne menţine sănătoşi şi fericiţi şi 12 pe zi pentru dezvoltare, spun psihoterapeuţii.

Cuplurile care dorm imbratisate sunt mai fericite

Cât despre sărut, sexologii ne recomandă să ne sărutăm cât mai des partenerul dacă vrem să avem o relaţie fericită şi sănătoasă. Mai mult, se pare că durata optimă a unui sărut este de 7 secunde. Însă şi un sărut simplu, scurt aduce beneficii, bineînţeles.

Mai ai nevoie de vreun motiv să îţi îmbrăţişezi sau săruţi partenerul mai des? Aceste gesturi simple nu numai că au efecte benefice asupra sănătăţii noastre, dar sunt necesare într-o relaţie. 

Unele persoane vor spune că nu au suficient timp pentru multe momente de tandreţe, dar nu suntem de acord. Chiar şi atunci când iubitul tău îşi face un sandwich îl poţi îmbrăţişa de la spate timp de 2-3 secunde sau îl poţi săruta drept mulţumire că a luat el scrisorile din cutia poştală.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.