Uscăciunea vaginală, un subiect tabu?

Uscăciunea vaginală este o neplăcere care afectează multe femei și, foarte frecvent, e trecută cu vederea. Tratamentul este simplu și n-ai de ce să suporți toate simptomele supărătoare.

Semnele neplăcute ale uscăciunii vaginale sunt mâncărimea și arsura. Aceste simptome se datorează lubrifierii insuficiente a vaginului, care provoacă dureri. Dacă secreția umedă din vagin lipsește, protecția împotriva agenților patogeni e afectată, la rândul ei.

Fluctuații hormonale

O cauză comună a disconfortului este atrofia vaginală la femeile aflate în timpul și după menopauză, în urma deficitului de estrogen natural și a regresiei membranei mucoase. Estrogenii sunt hormoni produși de ovare și sunt importanți pentru circulația sângelui, umidificarea și elasticitatea țesutului. Hormonii stimulează formarea glicogenului, care este convertit de către lactobacili în acid lactic, ce oferă un mediu local acid. La menopauză, nivelul de estrogen scade. Țesutul devine mai subțire și este mai puțin irigat cu sânge.

Citește și: Sfaturi pentru vaginul tău, de la un medic ginecolog

Acest aspect este important, deoarece țesutul vaginului în sine nu are glande, umiditatea provine din vasele de sânge din jur. De aceea, lipsa fluxului sangvin declanșează adesea, în mod indirect, uscăciunea vaginală. Modificări ale nivelului hormonal apar și în timpul sarcinii. Astfel, în timpul sarcinii și imediat după naștere, nivelul hormonului estrogen din organism fluctuează foarte mult. Ca urmare, întrucât nivelul estrogenului scade brusc după naștere, în special tinerele mame sunt afectate de uscăciunea vaginală.

Anumite boli

Unele boli, în special dacă sunt slab controlate medicamentos, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, pot provoca uscăciune vaginală. Desigur, cauzele disfuncției sexuale sunt multiple, de obicei cele organice și psihologice apar concomitent. Totuși, în rândul persoanelor cu diabet zaharat, una dintre principalele cauze ale tulburărilor sexuale este deteriorarea sistemului nervos involuntar (vegetativ), care reglează funcția organelor (neuropatie autonomă). Multe femei se plâng de durere în timpul actului sexual, favorizată de nivelurile excesive de zahăr din sânge, care afectează nervii.

Unele medicamente

Anumite medicamente pot agrava simptomele uscăciunii vaginale. Dintre acestea, betablocantele (medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale) sau psihofarmaceuticele (antidepresive, sedative, anxiolitice) sunt cele mai frecvente. Utilizarea acestor medicamente poate avea efecte secundare, cum ar fi afectarea structurilor nervoase, iar uscăciunea vaginală este unul dintre posibilele simptome.

Alte medicamente responsabile pentru uscăciunea vaginală sunt citostaticele, contraceptivele. Tipul și severitatea efectelor secundare depind de medicamentele utilizate, de doze, de starea generală de sănătate și de modul în care organismul răspunde la medicamente. Vorbește cu medicul tău pentru a-ți adapta tratamentul.

Stil de viață

PH-ul florei vaginale se situează în zona acidă (3,5-4,5). Un pH mai mare poate fi un prim indiciu al igienei intime excesive sau necorespunzătoare. Utilizarea săpunurilor alcaline și a spray-urilor intime riscă să usuce mucoasa vaginală. De asemenea, tampoanele interne absorb și secreția vaginală, nu doar sângele menstrual: astfel, apare uscăciunea locală. În general, ar fi bine să folosești absorbante în timpul menstruației.

Inclusiv cauze mentale, cum ar fi depresia, stresul sau nervozitatea severă, pot influența. Nu în ultimul rând, circumstanțele personale au și ele o influență asupra pH-ului vaginal – consumul de tutun și alcool duce la un vagin uscat (atât nicotina, cât și alcoolul afectează vasele de sânge, iar acest lucru are efect negativ asupra umidității vaginului).

Citește și: 7 mituri despre candidoza vaginală

Tratament

Farmaciile oferă o gamă largă de preparate pentru tratarea uscăciunii vaginale. Cu toate acestea, unele produse conțin estrogen. Ca atare, acestea ar trebui să fie utilizate numai după un consult de specialitate, deși sunt disponibile fără prescripție medicală. Uscăciunea vaginală poate fi tratată cu ajutorul ovulelor, gelurilor sau cremelor vaginale, care conțin acid hialuronic. Acestea hidratează mucoasa vaginală, având rol emolient. În multe situații, disconfortul poate fi atenuat cu remedii, acasă. De exemplu, uleiul de măsline, uleiul de cocos sau vaselina cosmetică, folosite extern, sunt potrivite ca lubrifianți.

Anumite suplimente alimentare, cu ingrediente naturale active care conțin fitoestrogeni (soia, trifoi roșu, mlădițe de zmeură), și-au dovedit eficiența, stimulând producția naturală de estrogen. Ar putea fi necesar un aport zilnic de antioxidanți, seleniu, zinc, acizi grași omega 3, vitaminele A, C, E sau resveratrol – un derivat din semințele și coaja strugurilor negri.

 

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.