OPERATII ESTETICE: Remodelarea zonei intime

Probabil ți-a ajuns și ție la urechi faptul că unele femei aleg să facă operatii estetice pentru a aduce îmbunătățiri zonei intime. Oare este cazul să te gândești și tu la asta? Citește și decide.

Intervențiile estetice au ajuns să fie un lucru comun în zilele noastre. Că e vorba de mici corecții faciale sau de implanturi în diverse părți ale corpului, nu-i problemă pe care chirurgul plastician să n-o poată rezolva (există, desigur, excepții!), inclusiv în zona intimă, neglijată de majoritatea femeilor. Însă timpul nu iartă pe nimeni, iar zona intimă este supusă aceluiași proces de îmbătrânire precum restul pielii. Din fericire, soluții există, iar pentru a le înțelege mai bine, am apelat la Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, fondatoarea clinicii Project Beauty, pentru a afla ce operatii estetice sunt rezervate zonei intime.

Sexul… frumos!

I se spune așa dintotdeauna, însă știm cu toate că lucrurile nu stau chiar așa. Poate acesta este și motivul pentru care chirurgia estetică a organelor genitale feminine are un succes tot mai mare în ultimii ani. Chiar dacă nimeni nu s-a plâns, probabil că și tu ți-ai dori să te întorci în timp măcar vreo 10 ani, când lucrurile stăteau altfel acolo jos. Lucru foarte normal, dealtfel. „ Toate procedurile chirurgicale care în acest moment sunt incluse în sfera chirurgiei estetice genitale feminine au fost descrise și se folosesc de zeci de ani, în scop reconstructiv,” arată Dr. Ruxandra Sinescu .

Însă „latura estetică a acestor intervenții a cunoscut o creștere dramatică în ultimii 10 ani, motivele fiind multiple. Accesul la informație este acum mai facil ca niciodată, cu un simplu click pe un ecran ni se afișează în câteva secunde zeci de pagini. Media abordează mult mai deschis și mai frecvent subiecte considerate până nu de mult tabu. Standardele de frumusețe s-au modificat substanțial; epilarea inghinală totală a devenit acum aproape normă,” mai spune medicul, remarcând totodată faptul că „și pornografia a avut rolul ei în promovarea unei anume imagini corporale, inclusiv a regiunii genitale externe.”

Reunite sub conceptul de „ginecologie cosmetică”, aceste proceduri de rejuvenare a zonei intime pot fi efectuate individual sau asociate cu alte intervenții, în funcție de dorințele si nevoile fiecărei femei: labioplastia, remodelarea labiilor mari, clitoroplastia, reducerea Mons Pubis sau himenoplastia.

Tu ai nevoie?

Poate că ești 100% ok cu zona ta intimă, dar asta fiindcă nu ai luat în calcul faptul că poți șterge câțiva ani cu ajutorul unor operatii estetice. Pentru că, arată medicul „pe măsură ce organismul nostru trece prin prin sarcini, nașteri, schimbări hormonale și îmbătrânire, pot apărea modificări ale organelor genitale, care pot afecta calitatea vieții unei femei : laxitatea vaginala, scăderea lubrifierii vaginale, scăderea tonusului labiilor, scăderea plăcerii sexuale sau incontinență urinară de stres.” Și asta nu e tot, mai sunt și alte aspecte, aparent banale, care pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei estetice: „majoritatea pacientelor care solicită astfel de intervenții o fac din cauza problemelor funcționale – iritații tegumentare locale, disconfort în timpul exercițiilor fizice sau când poartă îmbrăcăminte, lenjerie sau costume de baie strâmte. Există și paciente care urmăresc strict o îmbunătățire estetică a regiunii genitale, însă acestea sunt puține (cca 5%)”, remarcă dr. Ruxandra Sinescu.

Q&A

Q: Implică aceste intervenții restricții ulterioare de vreun fel?

A: „Procedurile minim-invazive implică puține restricții. Intervențiile chirurgicale presupun o perioadă de recuperare, însă aceasta este relativ scurtă. După labioplastie pacientele se reîntorc la activitățile obișnuite în câteva zile, Efortul fizic intens și activitatea sexuală se întrerup pentru 6-8 săptămâni postoperator”, arată medicul.

 

Odată și… gata?

Nu poți să nu te întrebi dacă, supunându-te unei operatii estetice de acest gen, problema va fi rezolvată pentru totdeauna. În primul rând, depinde foarte mult de natura acesteia: „intervențiile chirurgicale au în general rezultate de lungă durată, fără a uita că înaintarea în vârstă își lasă amprenta asupra noastră, a tuturor. Procedurile non-chirurgicale, minim-invazive, cum ar fi laserul sau radiofrecvență, trebuie repetate la 6 luni-1 an pentru a menține rezultatul inițial,” spune Dr. Sinescu. Oricum, aceste aspecte îți vor fi explicate de către chirurgul plastician cu ocazia primei întâlniri, în cadrul căreia va avea loc o evaluare generală (inclusiv a așteptărilor tale în privința rezultatului) și vei primi răspuns la orice întrebare legată de intervenția propriu-zisă și perioada de după.

Sex 2.0

Ai înțeles deja cam la ce te poți aștepta din punct de vedere estetic, de la o eventuală intervenție chirurgicală în zona organelor genitale externe, dar partea bună vine abia acum. Deși, conform medicului, în acest moment nu există studii de specialitate care să certifice efectul acestor intervenții asupra îmbunătățirii vieții sexuale a pacientelor, „gradul de satisfacție în cazul femeilor care apelează la astfel de proceduri este extrem de ridicat, peste 90%, în consecință cel puțin din punct de vedere psihologic rezultatele sunt excelente,” remarcă Dr. Ruxandra Sinescu. Cu alte cuvinte, o astfel de schimbare ar putea fi răspunsul al întrebarea: „Ce aș putea face pentru a mă bucura de viața sexuală de la începuturi?” Un motiv destul de bun să-ncerci, am zice noi.

Dorințe nerealiste

„Un pericol serios îl reprezintă impactul și presiunea „industriei de frumusețe” asupra adolescenților și, din păcate, un număr din ce în ce mai mare de tineri ajung să creadă că intervențiile estetice de orice tip sunt un “must”. Descurajăm în mod absolut astfel de cereri și subliniem că putem oferi soluții acelor pacienți cu probleme reale, care își doresc rezultate naturale și armonioase”.

Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică

Proceduri de rejuvenare

Iată ce se mai poate face pentru a îmbunătăți aspectul (și confortul) zonei intime:

  • LABIOPLASTIA: presupune îndepărtarea țesutului în exces, pentru a reduce disconfortul (când porți haine strâmte, practici mersul pe bicicletă sau Cycling la sală, etc.)
  • REMODELAREA LABIILOR MARI: dat fiind că acestea scad în volum odată cu vârsta, se poate proceda la injectarea de grăsime proprie sau compuși de umplere.
  • CLITOROPLASTIA: urmărește expunerea adecvată a clitorisului (pentru stimulare maximă) prin îndepărtarea/remodelarea pielii de deasupra capișonului clitoridian.
  • REDUCEREA MUNTELUI LUI VENUS: presupune îndepărtarea excesului de piele și a grăsimii, atunci când Mons Pubis se extinde peste labii (efect al îmbătrânirii, creșterii în greutate).
  • HIMENOPLASTIA: cea mai cunoscută dintre procedurile estetice la nivel intim, urmărește refacerea himenului, în scopul redobândirii statului de „virgină”. Teoretic…
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.