Cele mai comune mituri despre infectia urinara

Infectia urinara este una dintre acele probleme pe care multe/i dintre noi le neglijam sau le interpretam gresit.

Ce este infectia urinara?

Afecțiunea cauzata de prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar, atât la femei cât și în cazul bărbaților, poarta numele de infecție urinară, dar în funcție de localizarea sa, aceasta poate primi un diagnostic mult mai specific: uretrită, cistită, prostatită, sau pielonefrită, cea din urma fiind cea mai gravă formă. Infecțiile tractului urinar sunt al doilea tip de infecție cel mai frecvent întâlnită în organism, la nivel mondial Această afecțiune reprezintă, potrivit statisticilor, motivul a aproximativ 8,3 milioane de vizite medicale anual, femeile fiind mai predispuse să se infecteze decât bărbații.

MIT. Infectia urinara apare la persoanele mai active sexual. Deși este adevărat că infectia urinara este cauzată de bacterii transmisibile pe cale sexuală, exista multe alte cauze comune, de la folosirea unei toalete contaminate și până la diabetul prost gestionat. Este si motivul pentru care sursa rămâne deseori neelucidată.

Cum apare infectia urinara?

Atunci când microorganismele – cel mai frecvent, acestea sunt bacterii din tractul digestiv, respectiv Escherichia coli sau E.coli, pătrund baza uretrei și încep să se înmulțească. Dacă infecția nu este tratată cu promptitudine – o situație comună, mai ales când simptomele sunt ignorate, slabe sau lipsesc, bacteriile pot ajunge mai departe pentru a se multiplica și infecta rinichii. Chlamydia și Mycoplasma pot provoca, de asemenea, infecția urinară, dar aceste infecții tind să rămână limitate la uretra și la sistemul reproductiv. Spre deosebire de E. coli, Chlamydia și Mycoplasma pot fi transmise sexual, iar infecțiile necesită tratament ambilor parteneri.

Gel intim Idelyn Beliema Expert, 200 ml, Walmark, 39 lei

MIT. Dacă urina este tulbure sau miroase ciudat, sigur ai infecție urinară. Claritatea și mirosul urinei nu reprezintă o modalitate exactă de a diagnostica o infecție urinară, aceste simptome depinzând mai degrabă de cantitatea de apă consumată sau chiar de alimentele ingerate. În cazul infecției, urina poate avea o nuanță lăptoasă sau poate fi tulbure, în unele situații chiar roșiatică (prezența sângelui).

Care sunt simptomele infecției urinare?

În principiu, o dorință frecventă de a urina (de obicei, în cantitate mică) și orice senzație de durere, arsură sau usturime în zona vezicii urinare / uretrei în timpul urinării, poate indica prezența unei infecții. În unele cazuri, afecțiunea este însoțită de stare generală proastă, oboseală, moleșeală, dar și durere chiar și atunci când nu urinezi. Femeile pot simți presiune pe osul pubian, iar bărbații pot simți disconfort în zona proximă rectului. Febra poate indica faptul că infecția a ajuns la rinichi, și poate fi însoțită de durere de spate, greață sau vărsături. Însă medicul este cel care trebuie să pună diagnosticul, pentru ca afecțiunea să fie corect tratată.

Uractiv test pentru infecții urinare, Fiterman Pharma, 20 lei

MIT. Infecția urinară „trece” cu suc de merișoare. Leacurile cu tradiție au beneficiile lor, însă infecția urinară este o afecțiune ce necesită tratament medical adecvat. În general, infecția poate fi vindecată după 1- 2 zile de tratament, dar anumite situații impun tratament cu antibiotic timp de șapte zile. Pentru a prescrie tratamentul corect, medicul va solicita un test de urină și/sau analize pentru detectarea Chlamydia și Mycoplasma. Și testele disponibile în farmacii pot confirma infecția; acestea își schimbă culoarea atunci când este prezentă o infecție, măsurând cei patru parametri semnificativi in urina: leucocite, nitriți, proteine și sânge, însă nu exclud o consultație de specialitate.

Cum poți combate infecția urinară?

Suplimentar față de tratamentul medical, există câteva măsuri recunoscute în combaterea infecției urinare. Acestea includ consumul de apă (ajută la curățarea tractului urinar de bacterii), evitarea consumului de cafea, alcool și condimente iuți în timpul tratamentului, dar și renunțarea la fumat (principala cauză cunoscută a cancerului de vezică urinară). De asemenea, nu ignora utilitatea produselor destinate igienei intime.

Fiterman Mastrelle Flora Plus 10 capsule vaginale, 14 lei; Duș vaginal, 46 lei

Ce sunt capsulele vaginale și la ce folosesc?

Tratamentul oral pentru infecția urinară este de obicei însoțit de recomandarea folosirii capsulelor vaginale. Încearcă Mastrelle Flora Plus, un produs bazat pe un complex prebiotic activ, vitamine şi acid hialuronic. Acesta restabilește pH-ul vaginal și reface flora vaginală, inhibând în mod selectiv tulpinile patogene, calmează pruritul, iritațiile, usturimile vaginale și combate scurgerile anormale. Un alt tip de produs este „dușul vaginal” – o formulă solubilă în apă destinată curățării optime.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.