Cat ne costă perioada delicata a lunii?

Ai făcut vreodată un calcul să vezi cât ne costă lunar menstruația? Ca și cum nu „plăteam” suficient în perioada delicata a lunii…

Menstrele sunt involuntare și inevitabile, dar și costisitoare. Probabil că n-ai calculat niciodată bugetul pentru perioada delicata a lunii (ce-i drept, ai da oricât pentru extra-confort în zilele alea), însă cifrele dovedesc că „problema” noastră lunară e extrem de profitabilă. Dar nu pentru noi…

ÎN CIFRE:

40 – Numărul mediu de ani în care femeile au menstruație

260 – Numărul probabil de produse pentru menstruație folosite într-un an

10 400 – Produse sanitare folosite de-a lungul vieții

5 zile – Durata medie a unui ciclu menstrual

12 lei – Prețul mediu al unui pachet de tampoane

12 480 lei => Suma pe care o plătești într-o viață pentru tampoane. Echivalentul a până la trei vacanțe la 5*.

Stai, plătim taxe pe tampoane?

Te-ai gândit vreodată la menstruație ca la un lux? Nu de alta, dar tampoanele pe care le folosești – și nu-s deloc puține – sunt în aceeași categorie cu parfumurile de firmă. Mai precis, plătești aceeași taxă pe valoare adăugată pentru ambele, 19%. Ca și cum folosirea tampoanelor ar fi o chestie de opțiune, ca atunci când cumperi al nșpe-lea parfum doar pentru că miroase cool. La noi în țară, scutite de TVA sunt câteva operațiuni și servicii (poți consulta Codul Fiscal pentru detalii), în vreme ce alimentele, considerate a fi o necesitate pentru a supraviețui, sunt taxate cu 5%.

Atenție, însă, tot aici se încadrează și fast-food-urile din mall!  Deci, nu poți să nu te întrebi: un burger cu cartofi prăjiți e o „necesitate”, dar tampoanele sunt un moft? Nu ți se pare aiurea? Poate că numele Ingrid Nilsen nu-ți spune nimic, deși canalul ei de YouTube, MissGlamorazzi, este urmărit de peste 3,5 milioane de persoane, iar contul de Insta are aproape 1,5 mil de fani. Tânăra a devenit și mai faimoasă în 2016, când l-a întrebat pe Obama de ce tampoanele sunt taxate ca produse de lux. Președintele, vizibil surprins de întrebare, a pus acest fapt pe seama inegalității pronunțate dintre sexe în perioada când legile fiscale  au fost făcute.

La alții se poate

În multe colțuri ale lumii, taxele pe produse de igienă (inclusiv alternativele la tampoane – de exemplu, cupele menstruale) au fost eliminate (Canada, India, Kenya) sau reduse (Franța), în vreme ce alte țări se luptă să scoată tampoanele de sub incidența taxelor, cum este cazul Asutraliei sau Marii Britanii. Absolut hilar este faptul că, în cazul celeia din urmă, chiar Uniunea Europeană este cea care forțează regatul să mențină taxa pe tampoane, în ciuda Brexit-ului, deci măsura nu ar putea intra în vigoare mai devreme de 2022.

Ceea ce rezultă este că, dacă un stat aflat în Uniunea Europeană ar intenționa să renunțe la taxa pe produse de igienă, n-ar putea s-o facă nici în condițiile în care ar găsi resurse pentru a suplini „gaura” pe care ar cauza-o la buget. În Statele Unite,  guvernul a eliminat deja taxele pentru prezervative, creme solare, plasturi… dar nu și pentru tampoane. În România… nimic. În același timp,  Instagram-ul este plin de postări care sprijină fenomenul, cu tot mai multe adepte din toate colțurile lumii.

Dar cine suntem noi, femeile, să schimbăm legi? Ni se „întâmplă” în fiecare lună, cumpărăm tampoane din reflex, sau cel mult „profităm” de vreo promoție în supermarket și ne facem plinul de tampoane pentru câteva luni. Nu ne gândim, însă, că alte femei – de la eleve de gimnaziu și până la femei de 50 de ani — pur și simplu nu-și permit „luxul” pe care noi îl achităm lunar cu ochii închiși. Sau cât de mulți bani am putea economisi în câțiva ani, dacă aceste produse ar fi scutite de taxe.

Evoluția fenomenului „taxa pe tampoane” în lume

2004 – Kenya devine prima țară care elimină taxa pe tampoane.

2015 – Canada elimină taxa pe tampoane în urma campaniei #NoTaxOnTampons, alături de Jamaica, Liban, Nigeria, Irlanda și Tanzania. În urma unor proteste, Franța reduce taxa pe produse sanitare, de la 20 la 5,5%. Jurnalista de sănătate Pontsho Pilane prezintă parlamentului Sud-African propunerea ca tampoanele igienice să fie furnizate gratuit persoanelor defavorizate.

2016 – Campania „Worth Bleeding For” ia naștere la Universitatea Wits din Johannesburg, reclamând lipsa produselor de igienă gratuite.

2017 – Supermarketul Tesco din Marea Britanie decide să acopere taxa pe produsele sanitare pentru clienții săi. În același timp, regatul unit reduce TVA-ul la 5%. Mauritius renunță la taxa pe tampoane după o campanie condusă de Trisha Gukhool.

2018 – Partidul Liberal din Australia include eliminarea taxei pe tampoane în lista promisiunilor electorale. Cosmopolitan Australia lansează campania #bloodyannoying, cerând guvernului australian să renunța la taxa pe tampoane.

CARE SUNT ALTERNATIVELE

Taxa pe tampoane ar trebui să dispară, dar până una alta, merită să iei în calcul variantele de rezervă. Poate că are și supra-taxa asta pe tampoane avantajele sale, dacă ne uităm la inovațiile în domeniu (apropo, și acestea ar trebui să fie scutite de taxe, dată fiind utilitatea lor):

 Lenjeria intimă pentru menstruație

Lenjerie intimă care poate fi purtată în timpul menstruației fără un tampon intern sau extern? Genial. O simplă căutare pe Google scoate la iveală câteva rezultate  locale demne de luat în seamă, însă îți poți comanda fără probleme și în străinătate. Aparent obișnuiți, chiloții menstruali au capacitate absorbantă egală sau chiar mai mare în comparație cu un tampon extern.

PREȚ: O pereche ar costa în jur de 70 de lei, dar ar trebui să ai mai multe perechi pe care să le speli în fiecare zi. Calculele arată că investiția s-ar amortiza în timp scurt, dacă socotim, de exemplu, cât plătești pentru tampoane în 2-3 ani. În plus, există și costume de baie speciale pentru menstruație.

Cupa menstruală

Imaginează-ți un recipient de silicon de forma unei cupe, care se introduce exact ca un tampon (ok, cu ceva mai multă dexteritate) pentru a colecta sângele. În condiții de flux normal, poate fi purtată întreaga zi și este reutilizabil (se spală pur și simplu la chiuvetă), deci nu-ți dă mari bătăi de cap. Sunt deja disponibile în multe farmacii dar și mai populare sunt în mediul online.

PREȚ: Prețurile pornesc de la 60 lei, însă ai nevoie doar de una, pe care o poți folosi chiar și cinci ani. Probabil că va fi greu să renunți total la tampoane, cel puțin la început, dar categoric vei folosi mai puține, deci investiția se acoperă în câteva luni.

Absorbantele reutilizabile

Sunt varianta eco-friendly a tampoanelor externe. Se spală și se reutilizează, exact ca scutecele refolosibile pentru bebeluși. Se găsesc pe site-uri precum cupa-menstruală.ro (de unde îți poți achiziționa și cupa de silicon sau chiloții menstruali, despre care vorbeam mai sus).

PREȚ: În funcție de flux, absorbantele costă de la 34 lei, fiind disponibile mărimi diferite. Se prind cu capse și pot fi folosite de nenumărate ori. Probabil că vei avea nevoie de vreo 15-20 de bucăți, dar dacă socotești cât ai cheltui pe cele de unică folosință, în doi ani ți-ai scoate banii.

1 comentariu
  1. foarte util articolul! eu folosesc o cupa menstruala pe care mi-am cumparat-o de pe cupemenstruale.ro si de 7 ani nu mai folosesc tampoane interne. mi-a revolutionat ciclul! mi se pare o investitie foarte buna, mai ales ca nu este corect ca produsele de igiena menstruala sa fie considerate un lux! este ceva firesc sa sangerezi lunar. in plus nici nu mai poluam natura cu milioane de plastice care ajung pe te miri unde fiindca nu suntem informate pe tema cupelor menstruale. e f convenabil sa cumperi un always sau un ob de la chioscul din colt in ziua cand ti-a venit menstruatia, dar rezultatele a la long nu sunt ok.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.