Sănătate: întreabările lunii pentru specialişti

By  | 

În fiecare lună, avem câteva întrebări despre sănătatea noastră fizică pe care le punem la “îndoiala” unui specialist. De data aceasta, avem cele mai bune răspunsuri despre pilula de urgenţă, cât de benefic este să porţi sutien, cum te protejezi de cele mai agresive tulpini ale virusului HPV.

Există o limită în privința numărului de pilule de urgență la care pot apela?

Nu. Corpul tău tratează fiecare pilulă de a doua zi ca și cum ar fi prima pe care o ingerezi, așa că nu dezvoltă „rezistență” la ea. Totuși, ia în considerare faptul că pilula de a doua zi funcționează cel mai bine dacă o iei cât mai repede după actul sexual. În primele 24 de ore are o eficacitate de 95%, însă după 72 de ore acest procent scade la 89%.

Să nu porți sutien chiar poate fi benefic pentru sâni?

Nu există studii care să confirme că purtarea sutienului este dăunătoare pentru sănătatea sânilor. Desigur, atunci când nu porți sutienul, e posibil ca sfârcurile să fie strivite de anumite topuri, în funcție de material și croială, dar îți poți folosi nivelul de confort ca ghid. Dacă nu simți niciun fel de durere sau iritație, poți trăi fără. Cel mai sănătos este să faci alegerea cu care te simți confortabil.

Sursă: Jennifer Ashton, specialist în obstetrică și ginecologie

Obsesie sănătoasă

Îți place să alergi pe timp de noapte vara? Acest inel de chei smart (poți alege și opțiunea de colier) trimite locația ta și mesaje scurte SOS unor anumite contacte din agenda ta telefonică. E o precauție care te va face să te simți în siguranță atunci când ieși noaptea din casă (Revolar Safety Device, de la 60$, disponibil pe amazon.com).

10

Numărul de ani pentru care ești protejată de cele mai agresive tulpini ale virusului HPV dacă îți faci vaccinul anti HPV, potrivit unui studiu publicat în Journal Pediatrics.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images, Studio D. Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *