Rezoluţie de pandemie: Digital Detox

Acesta este un contract de colaborare încheiat de către PERSOANA CARE RENUNŢĂ PENTRU PUŢIN TIMP LA REŢEA, ________________ (numită în continuare Deconectata).

Este o perioadă atipică, a căror caracteristici ne pun pe gânduri, există fel și fel de teorii despre cum COVID-19 ne impactează în prezent și cum ne va schimba pe viitor, din toate punctele de vedere, de la sănătatea fizică la cea psihică, de la economie la poluare. Cei mai mulți dintre noi și-au schimbat stilul de viață complet: în bula lor de acasă gătesc, fac curățenie, citesc, au timp pentru ei și atât.Tot mai mulți oameni povestesc cu bucurie cum fac yoga, meditează, se odihnesc, de parcă s-au oprit dintr-o fugă pe care nu și-o doreau de fapt. Paradoxul este că în același timp majorității îi e dor de viața de dinainte, și totuși, oricum ar părea în Social Media, nu e chiar așa ușor să fii zen, dintr-o dată. Să nu ne îmbătăm cu apă rece…

Un exemplu concret este acesta al relației noatre cu Social Media, pe care o blamăm, dar fără care nu putem trăi, totuși. Așa că am făcut un exercițiu: cum ar fi dacă ne-am deconecta complet de la REȚEA, mai ales acum când Social Media arată ca o platformă de știri de panică, cu câteva teorii mindfluness care încearcă să răzbată teama colectivă.

Exercițiul este realizat cu mult înainte de COVID-19, dar cu mici excepții poate fi oricând real:

1 Renunțarea la rețea

Deconectata va anunţa pe toate platformele digitale că, în luna ianuarie, nu va mai fi disponibilă în Social Media, ci „va încerca să se reconecteze cu lumea din jurul ei.” Din păcate, lumea din jurul ei va fi prea ocupată să renunțe la alcool, să devină vegană sau să se apuce de tricotat… ca să observe. Deconectata va aştepta câteva ore înainte să îşi şteargă aplicaţiile în cazul în care există cineva care i-ar putea trimite vreun mesaj prin care să o anunţe cât de mult îi vor lipsi postările ei. Nimeni va trimite niciun mesaj. Ea va descoperi, cât ai clipi, cât de plictisitor poate să fie la toaletă.

2 Dorul de vechile obiceiuri

Deconectata îşi va seta o nouă alarmă pentru dimineaţă, o alarmă retro şi îşi va lăsa telefonul în bucătărie, asta ca să poată practica o bună „igienă a somnului”. Ea va lua imediat telefonul pentru a posta pe Instagram despre alarma ei retro, dar îşi va aminti că nu poate. Apoi, va lua telefonul pentru a scrie un Tweet despre încercarea de a posta pe Instagram despre alarma ei deşteptătoare. Deconectata se va băga în pat la ora 10.00 PM pentru a lenevi citind o carte bună. Ea va adormi la 10.08 PM cu cartea peste faţă.

3 Moțăitul împotriva curentului

Deconectata va dormi în timp ce sună alarma deoarece creierul ei nu recunoaşte ringtone-ul retro. Va citi ziarul în drum spre birou, ceea ce merge destul de bine până când încearcă să dea „zoom in” pe pagină. La job, Deconectata va descoperi că întâlnirea ei s-a mutat într-o altă locaţie. Va ajunge la întâlnire târziu, transpirată şi acoperită de pete de la hârtia de ziar, explicând că a ratat mail-ul pentru că este într-o perioadă „fără reţea”. Şeful ei o va întreba în şoaptă dacă asta înseamnă că s-a mutat în pădure.

4 Comportamentul antisocial

Realizând că a ratat deja trei zile de naştere de pe Facebook, venirea pe lume a doi nou-născuţi, cinci scandaluri cu celebrităţi şi o despărţire piperată, Deconectata va încerca să îşi întreţină prieteniile într-un mod analog: îşi va suna prietenii pentru o discuţie spontană. Asta nu va merge chiar foarte bine. Toţi prietenii îi vor ignora apelurile şi îi vor scrie două minute mai târziu să se asigure dacă este în pericol. Sau logodită.

5 Singurătatea activităților extra rețea

Pentru a-şi umple ora de prânz fără ecrane, Deconectata va începe un jurnal de tip mindfulness. Ea va cumpăra un caiet la extra preţ şi un stilou pentru a-şi nota observaţiile poetice despre viaţă. Până la sfârşitul săptămânii va fi scriind o listă de cumpărături şi un haiku desmai pre o salată bunicică. Deconectata va avea un hobby nou, acela de a picta… însă va imita, mai degrabă, tot felul de picturi supărată că nu poate blura nici măcar o greşeală cu un filtru de smartphome.

6 Alienarea totală

Când Deconectata îşi vede prietenii faţă în faţă după o săptămână de Digital Detox, îi va saluta cu atât de multă emoţie ca şi cum tocmai s-ar fi întors din război. Prietenii vor continua să râdă despre ceva extrem de hilar care a avut loc pe WhatsApp, fără participarea ei. „Probabil eşti aşa zen încât nici nu ai simţit lipsa acetor povetioare, nu-i aşa?”, o vor întreba toţi. „Oh, da, exact.”, Deconectata va răspunde absentă, încercând să „scrolleze” o halbă de bere.

Semnat ____________________

(Deconectata)

Foto de: Andrew Neel pe Unsplash

Foto de S O C I A L . C U T pe Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.