Retete gustoase de prajituri de post

By  | 

Între 14 noiembrie şi 24 decembrie, creştinii ţin postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştelui. În această perioadă de 40 de zile, nu se consumă carne şi produse lactate, deci nu putem folosi la prăjituri lapte şi ouă. Însă acest lucru nu trebuie să te descurajeze!

Dacă şi ţie îţi plac dulciurile la fel de mult cum ne plac nouă, ţi-am pregătit câteva reţete de prăjituri pe care le poţi savura în postul Crăciunului.

Prăjitură cu mere

Ingrediente

3 mere dulci

200 g făină

150 g zahăr

1 cană apă minerală

125 g margarină

2 linguri cu ulei

1/2 plic praf de copt

esenţă de vanilie

miez de nucă

scorţişoară

oţet

Mod de preparare

Pentru început, freacă margarina cu zahărul până ajunge o cremă moale şi fină, apoi introdu în amestec făina cernută şi apa minerală. Adaugă praful de copt amestecat în prealabil cu puţin oţet şi cu cele două linguri de ulei, apoi pune şi esenţă de vanilie după gust.

În continuare, varsă compoziţia într-o formă de tartă pe care ai pus hârtia de copt, iar deasupra aranjează cu grijă bucăţi de măr şi nucă zdrobită, pe care ai lăsat-o timp de 2 minute pe tigaia încinsă. Ţine compoziţia la cuptor timp de 20 de minute.

În timp ce laşi prăjitura la cuptor, taie restul de mere în felii subţiri şi stropeşte-le cu zeamă de lămâie. Când prăjitura a început să se închege, aşează deasupra feliile de măr şi presară zahăr şi scorţişoară.

Ţine prăjitura la cuptor pentru încă 15 minute.

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente

Pentru aluat

10 linguri ulei

7 linguri apă minerală

1 lingură oteţ

1 linguriţă praf de copt

1 lingură zahăr

200 g făină

Pentru umplutură

1 cană dovleac ras

2 linguri ulei

4-5 linguri zahăr

1 linguriţă scorţişoară

Mod de preparare

Pentru început, amestecă 3 linguri de ulei cu 2 linguri de făină şi pune-le pe foc, amestecând până când conţiunutul se îngrăaşă. Într-un bol, pune restul de făină, iar în mijlocul său apa minerală, uleiul, oţetul şi praful de copt. Amestecă bine şi frământă aluatul, apoi întinde-l într-o foaie cât se poate de subţire.

Unge aluatul cu amestecul de ulei şi făină, rulează-l şi lasă-l la rece timp de două ore.

În timp ce aştepţi, căleşte dovleacul cu ulei şi zahăr până se înmoaie. Când zeama lăsată scade, pune-l deoparte şi adaugă scorţişoară.

Apoi, se scoate aluatul de la frigider şi se întinde din nou, apoi se taie în dreptunghiuri de 6×5 cm. Pe fiecare dintre acestea se pune o lingură de umplutură şi se rulează cu capetele în interior. În final, se crestează cu un cutit în 3-4 locuri.

Se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină, apoi se lasă la coptorul deja încins cam 25 de minute.

Simplu şi gustos! Poftă bună!

Dacă ţi-au plăcut reţetele noastre, urmăreşte-te în continuare pentru mai multe idei de prăjituri şi mâncăruri savuroase.

 


Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *