Rata metabolică. Care sunt momentele din zi când arzi cele mai multe calorii?

Metabolismul reprezintă procesele care au loc în organism, prin care alimentele sunt asimilate și dezasimilate, iar rata metabolică poate fi definită ca viteza metabolismului. De aceea, unele persoane ard mai repede calorii, în timp ce altele „se îngrașă doar dacă se uită la o ciocolată”.

Însă știai că rata metabolică poate varia în cursul zilei? Un studiu recent a arătat că, în anumite momente ale zilei, e posibil să ardem cu 10% mai multe calorii decât o facem în rest. Mai exact, participanții au ars mai multe calorii după-masa și seara decât dimineața.

Totuși, nu îți planifica toate antrenamentele seara, cu gândul că vei arde mai multe calorii atunci, pentru că aceste constatări iau în considerare doar rata de ardere a caloriilor când participanții se aflau în repaus.

La studiu au participat doar 7 persoane, deci cercetătorii îl vor repeta cel mai probabil cu un număr mai mare de participanți. Aceștia au petrecut o lună într-un laborator, fără a avea acces la timp. Ce înseamnă asta? Simplu: laboratorul nu avea ferestre și nici ceasuri, iar participanții nu aveau voie să utilizeze telefoane sau alte device-uri. Subiecții au primit orare detaliate din care aflau când ar trebui să doarmă, să se trezească și să mănânce. Mai mult, au fost trimiși la culcare la ore diferite, de exemplu cu 4 ore mai târziu decât în ziua anterioară, imitând ce ar experimenta dacă ar călători într-o altă țară. Pentru că ceasurile interne ale participanților nu se puteau baza pe indicii externe pentru a știi când să doarmă, a funcționat doar timpul „biologic”.

Rezultatele au arătat că ratele metabolice ale subiecților au fost la cel mai scăzut nivel în noaptea biologică târzie (deci dimineața devreme) și au atins maximul cu 12 ore mai târziu, deci după-amiază/seara biologică. Diferența de calorii arse dintre aceste 2 momente ale zilei a fost de aproximativ 130 de calorii.

După cum știm deja, creșterea în greutate apare atunci când numărul de calorii consumate este mai mare decât cele arse și slăbim atunci când ardem mai multe calorii decât consumăm. Astfel, acest timp de informații s-ar putea dovedi o perspectivă destul de utilă în a decide ce și când să mâncăm.

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.