Protejarea pielii de radiatia solara

Iata cateva argumente care ar trebui sa te convinga ca este necesar sa-ti protejezi pielea pe parcursul intregului an, nu numai vara.

Pielea este cel mai mare, cel mai greu si, adesea, cel mai neglijat organ al corpului uman. Pielea asigura primul nivel de protectie impotriva substantelor chimice, a poluarii, razelor ultraviolete si infectiilor, impiedicand si evaporarea lichidelor din corp.

Radiatia solara este asociata frecvent cu bolile cronice de piele, inclusiv cu o serie de forme de cancer de piele dintre care melanomul malign este forma cea mai periculoasa, dar si cu imbatranirea prematura a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor. De asemenea, expunerea prelungita la soare poate agrava afectiuni patologice deja existente, precum bolile cardiovasculare sau bolile autoimune.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul de cazuri de melanom malign si cancer de piele nonmelanomic a crescut in ultimele decenii. Astfel, la nivel mondial, apar anual peste 2 milioane de cazuri de cancer de piele nonmelanomic si 200 000 de cazuri de melanom malign, inregistrandu-se 60 000 victime. Majoritatea melanoamelor apar in grupul de varsta 40-70, dar frecventa aparitiei intre 20 si 40 de ani este in crestere.

Din fericire, problemele cauzate de actiunea daunatoare a razelor soarelui pot fi prevenite prin masuri de protectie care sunt simple si la indemana noastra.

Cand devine soarele daunator?

Expunerea scurta la soare a mainilor, fetei si bratelor ajuta corpul sa produca in mod natural vitamina D. Radiatia ultravioleta stimuleaza sinteza vitaminei D, care are un rol important in cresterea absorbtiei calciului si fosforului din alimentatie, precum si in dezvoltarea osoasa, intarirea imunitatii si regenerarea celulara.

O masura minima pentru protejarea pielii de aparitia cancerului de piele consta in combinarea produselor de ingrijire personala cu factor de protectie solara minim 15 cu antioxidantii naturali. Antioxidantii sunt compusi naturali care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, adica neutralizeaza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu isi distruga celulele.

Daca expunerea la soare este prelungita, cum se intampla la plaja sau in alte conditii similare, este obligatorie folosirea produselor de protectie a pielii special create pentru plaja.

„Nu putem trai fara soare, este clar, dar prea mult soare poate fi periculos – chiar mortal. Cred cu tarie ca merita sa sacrificam 30 de secunde, in fiecare dimineata, ca sa folosim un produs de ingrijire personala cu factor de protectie solara minim 15, intrucat micsoram astfel riscul aparitiei cancerului de piele. Desi niciun produs nu poate bloca 100% actiunea razelor solare, este bine sa luam cat mai multe masuri de protectie pentru sanatatea pielii noastre si, la urma urmei, pentru viata noastra”, a declarat Jacquie Carter, o supravietuitoare a cancerului de piele, care este Trainer International si Director de Marketing in domeniul Ingrijirii Personale in cadrul Herbalife Ltd.

Trucuri de protectie a pielii:

  • obisnuieste-te sa folosesti pe parcursul intregului an produse de ingrijire personala cu factor de protectie minim 15,
  • foloseste mereu produse de protectie a pielii special create pentru plaja sau pentru conditii similare,
  • dupa ce transpiri sau dupa ce inoti, nu uita sa aplici din nou produsele de protectie special create pentru plaja,
  • limiteaza expunerea la soare, mai ales la pranz, in timpul verii,
  • bea multe lichide precum apa minerala, apa plata, sucuri naturale si ceaiuri,
  • poarta haine vaporoase si usoare, din fibre naturale, ochelari de soare cu protectie UV si palarii de soare cu boruri largi.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.