Proiectie simultana de film in 16 licee din tara

By  | 

Continuand o traditie regionala inaugurata de People in Need din Republica Ceha, Asociatia Oricum, organizatorul festivalului de scurtmetraje ShortsUP, a adus in Romania – Cluburile de Film One World, care se concretizeaza in proiectii si dezbateri lunare in 16 licee din Bucuresti si din tara. Proiectul incearca sa suplineasca lipsa educatiei cinematografice in scoli si consta in organizarea unor cluburi de film documentar cu tema drepturilor omului si chestiunilor globale. Filmele de lungmetraj, dar si cele de mediu si scurtmetraj ating tematici globale precum migratia, discriminarea, saracia, rasismul, schimbarile climatice sau conflictele armate.

Pe 26 februarie, liceenii din 10 orase vor vedea, in cadrul Cluburilor de Film One World, o serie de scurtmetraje cu tema ecologica, intre care „Carpa Diem”, recunoscut de UNESCO drept cel mai bun film despre drepturile omului in 2007 si Varmints”, o animatie emotionanta, nominalizata la premiile Bafta in 2009.

Razvan Crisan, fondator al Asociatiei Oricum: „Credem in initiativa tinerilor şi in pasiunea lor pentru film. De aceea, cluburile sunt organizate de Oricum, dar coordonate chiar de catre liceeni, asa ca proiectul are o importanta componenta de leadership in industriile creative. Cei mai pasionati liceeni au participat la ateliere de lucru in Romania si in Cehia, au invatat despre drepturile omului si au aflat de la profesionisti despre culisele realizarii filmelor documentare.”

In prezent, cluburile de film au strans peste 2000 liceeni in 16 licee din 10 orase: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, etc. In fiecare luna, proiectul se extinde in alte localitati, crescand astfel constant numarul de copii implicati in proiect, dar si baza de filme documentare proiectate.

Proiectul isi mai propune, pe langa educatie cinematografica, sa ajute la stimularea gandirii critice si la exploatarea resurselor creative ale tinerilor, atat prin interactiunea cu mesajele filmelor, cat si prin dezbateri. Fiecare proiectie lunara este urmata de o discutie cu invitati din lumea filmului sau a organizatiilor nonguvernamentale. Educatia nonformala, atat de putin folosita in scolile din Romania, ofera o mai mare libertate de alegere si de formare a personalitatii in functie de afinitati si talente.

Liceele in care va avea loc proiectia simultana de vineri 26 februarie, incepand cu ora 12.00:

  • In Bucuresti: Colegiul National „George Cosbuc”, Colegiul National „Sf. Sava”, Colegiul National „Gheorghe Lazar”, Liceul Teoretic „Ion Neculce”, Colegiul National „Iulia Hasdeu”, Colegiul National „I. L. Caragiale”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.
  • In tara: Colegiul National „Alexandru Lahovari” – Ramnicu Valcea, Colegiul National „Costache Negruzzi” – Iasi, Liceul „Grigore Moisil” – Timisoara, Colegiul National „Traian” – Drobeta Turnu Severin, Liceul Teoretic „Marin Preda” – Turnu Magurele, Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” – Oltenita, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – Constanta, Liceul Teoretic „Ana Ipatescu” – Gherla, jud. Cluj, Colegiul National George Baritiu” – Cluj Napoca.

Cluburile de Film One World este un proiect finanţat de catre programul Tineret in Acţiune al Uniunii Europene, care isi propune sa sprijine initiativele tinerilor si promovarea valorilor europene. Tineret in Actiune este programul comunitar care implementeaza cadrul legal de sustinere a activitatilor de invatare nonformale pentru tineri.

Proiectia simultana a Cluburilor de Film One World este un eveniment unic in Romania si in Europa de Est si se desfasoara in parteneriat cu Asociatia People in Need din Republica Ceha, Centrul Ceh din Romania, Fondul ONU pentru Populatie, Friedrich Ebert Stiftung si DocuMentor.

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul www.cluburidefilmoneworld.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *