Probleme comune ale scalpului

Mătreața, căderea părului, dermatita seboreică și foliculita se numără printre cele mai comune probleme ale scalpului și pot apărea la orice vârstă. Iată care sunt cauzele fiecăreia și cum pot fi tratate.

Mătreața

De ce apare mătreața?Să fie stresul? Sau ai căpătat-o de la altcineva? Nici una nici alta: stresul nu poate determina mătreaţa, iar aceasta nu este în niciun caz contagioasă; responsabilă este ciuperca Malassezia Furfur, care „trăieşte în mod normal pe scalpul nostru şi se hrăneşte cu sebum din glandele sebacee”, spune medicul dermatolog Claudia Teodorescu, adăugând că „dezvoltarea sa este favorizată la persoanele cu exces de sebum”.

Deşi ciuperca sus-numită este vinovată de apariţia mătreţii, trebui să ştii că există şi alţi factori care pot favoriza instalarea ei. De exemplu, „tulburările hormonale, dietele severe şi factorii metabolici”, spune Dr. Teodorescu. Un alt factor este anotimpul, „iarna, bariera cutanată este mai afectată, permiţând o penetrare mai uşoară a iritanţilor”. De asemenea, trebuie să mai ţii cont de faptul că substanţele chimice din anumite produse agravează situaţia: şampoanele neadecvate tipului de păr sau produsele de coafat distrug şi ele bariera cutanată, favorizând apariţia mătreţii.

Ce e de făcut?

Schimbă şamponul! Spălarea cu un şampon obişnuit poate înlătura doar parţial sebumul şi mătreaţa, însă problema va persista. Şampoanele anti-mătreaţă înlatură sebumul de pe scalp, reduc inflamarea şi, mai ales, controlează creşterea ciupercii Malassezia Furfur.

Dermatita seboreică

De ce apare dermatita seboreică?

Așa cum spunema în acest articol, nu se cunoaște motivul exact pentru care dermatita seboreică apare. Există anumiți factori favorizanți, printre care stresul, temperaturile scăzute, factorul genetic, scăderea sistemului imunitar, insomnia, tulburările neurologice, obezitatea, boala Parkinson și infecția cu HIV.

Ce e de făcut?

Se utilizează șampoane dermatocosmetice, loțiunilor și seruri care se aplică pe zonele afectate.

Foliculita

De ce apare foliculita?

Dacă mergi des la saună/piscină sau dacă petreci mult timp într-un mediu umed și cald, condițiile sunt favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. Din acest motiv, afecțiunea mai este numită și „iritația de jacuzzi”. O altă cauză o reprezintă epilarea, însă în acest articol ne vom referi la problema scalpului.

Ce e de făcut?

Tratamentul se face în funcție de cauza afecțiunii, deci ar trebui să discuți cu un doctor despre asta. În general, problema dispare dacă ai o igienă corectă și folosești săpunuri antibacteriene. Mai pot fi recomandate tratamente antibiotice sau antifungice locale. Dacă afecțiunea a apărut pe scalp, trebuie folosit un șampon special.

Căderea părului

De ce apare căderea părului?

Există mai multe cauze, printre care lipsa de fier, un dezechilibru hormonal, o alimentație greșită sau consumul de suplimente de care nu ai nevoie.

Ce e de făcut?

Înainte de a folosi orice tratament împotriva cărerii părului este important să identifici cauza exactă a problemei. Fă-ți o programare la medic!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.