Povestea unei dependente de bronzat

Multe din noi au „servit” măcar o dată o supradoză de bronzat la solar  înainte de un eveniment, nuntă sau vacanță. Nu e nici un pericol, nu? Nu e ca și cum ai face asta non-stop! Însă noile descoperiri științifice sunt chiar alarmante…

Este cazul unei tinere a cărei piele palidă a văzut rareori soarele în toată viața… Dar, din când în când, pe când era încă la școală, când avea vreun eveniment important la care voia să arate bine – de exemplu balul de absolvire – făcea chiar și zece ședințe de solar. Apoi, timp de câteva veri s-a angajat la o piscină. A continuat să recurgă la ședințele de solar și în timpul facultății – înainte de ieșiri în club, party-uri, etc. „La momentul acela, nu credeam că e mare lucru, pentru că nu mă duceam mereu”, spune A.H…

Mama ei a dus-o anual, încă de la o vârstă fragedă, la consultații dermatologice, din cauza pielii ei palide și alunițelor suspecte. Însă, după facultate, fata a realizat că nu mai văzuse un dermatolog de trei ani de zile, așa că s-a programat pentru o consultație. Din toate cele opt alunițe supuse unei biopsii, una dintre ele s-a dovedit a fi melanom – cea mai periculoasă formă de cancer de piele.

În trei săptămâni, a ajuns la bisturiu. „În ciuda anesteziei, am simțit tăietura pe piele… A fost groaznic”, mărturisește ea. S-a ales cu o cicatrice de aproape 10 cm lungime și 1 cm lățime pe umărul drept. Medicii i-au recomandat examinări totale la fiecare trei luni în următorii doi ani, iar astăzi se prezintă la control din șase în șase luni pentru a verifica dacă nu există vreun semn de recidivă. Ca supraviețuitoare post-melanom, este supusă riscului de cancer ocular, bucal, genital și posibil mamar.

Prin asta trece o tînără diagnosticată la 24 de ani…

 Ce este bronzul de ocazie?

Melanoma constituia o amenințare în rândul adulților care și-au petrecut ani de zile fără să se protejeze de soare. Însă în ultimii ani, cercetările arată că boala a devenit epidemie printre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 39 ani, majoritatea acestora bronzându-se doar din când în când. Medicii susțin că tocmai acest „doar înainte de ocazii speciale” a dus la creșterea cu aproape 800% a cazurilor diagnosticate în ultimii 40 de ani, la vârste atât de fragede.

Cum e posibil ca numai cîteva zile de plajă sau ședințe la solar să ducă la cancer? „Atunci când te expui sporadic, dar extrem de intens, ultra-violetelor, acestea atacă masiv ADN-ul, despre care se crede că ar iniția schimbările maligne în celule, ce pot duce la melanom”, spune Susan Swetter, Dermatolog în cadrul Institutului pentru Cancer din Stanford. „Odată ce au loc mutațiile ADN-ului, celulele sînt și mai expuse, pe termen lung, efectelor carcinogene ale luminii ultra-violete, iar daunele se adună treptat.”

Studii recente arată că fie și numai o ședință la salonul pentru bronzare poate cauza daune irevocabile – modificarea celulelor sănătoase ale ADN-ului poate crește riscul de melanom cu aproximativ 2% cu fiecare vizită la solar. În plus, bronzarea pielii a fost asociată și cu alte forme de cancer – carcinomul celular scuamos sau cel bazal, care, netratate, pot fi letale (ADN-ul modificat poate dăuna celulelor, cauzând melanom).  Șase ședințe de solar pe an, să zicem, pentru a obține un bronz înainte de vacanță, poate crește riscul de carcinom celular bazal cu pînă la 73 %.

Expunerea ocazională la solar este la fel de periculoasă cu băile prelungite de soare. Orice rază de soare, atît UVA cît și UVB, este carcinogenă. Însă solarele te expun unui număr mai mare de radiații: în comparație cu soarele de la amiază, becurile integrate în patul solar emite de 12 ori mai multe UVA și de două ori mai multe UVB. „Solarele sînt concepute pentru a obține un bronz mai rapid decît cel acumulat în același interval petrecut la soare”, spune Vernon K. Sondak, șef al departamentului de oncologie cutantă din cadrul Centrului pentru Cancer Moffitt. „Deci acestea furnizează o expunere mult mai puternică la lumina UV.”

N-ar trebui, deci, să te surprindă faptul că riscul de a face forma de cancer de piele cauzată de solar este de două ori mai mare decît în cazul expunerii în soarele Mediteranean, așa cum arată un studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie. Industria aparatelor de bronzat a promovat ândelung conceptul că solarul oferă un bronz sigur și sănătos pentru că nu provoacă arsuri,”, spune Swetter, „dar e o aberație…”

 

Ce mare chestie e bronzul?

Cine n-ar vrea să pară cu câteva kilograme mai slabă sau că n-are celulită? Ok, poate că e ușor exagerat, dar e o nebunie să gândești așa. E adevărat, o piele mai închisă la culoare reflectă lumina uniform și te poate face să pari mai slabă. În plus, dinții par mai albi iar ochii mai strălucitori. Pielea albă era frumoasă acum câteva secole, dar acum uită-te la orice decernare de premii sau deschide orice revistă și vei vedea că societatea nu mai e de aceeași părere. Bronzul e frumos. Și chiar cele care se nasc cu pielea închisă la culoare își doresc la fel de mult să se scalde în razele soarelui. Și, deși au mai puține șanse să capete melanom, în comparație cu persoanele cu ten deschis, sunt mai predispuși să fie diagnosticați mai târziu cu o formă letală și chiar să moară din cauza ei.

Producătorii de solare și saloanele procedează exact ca promotorii tutunului, asigurându-se că adolescenții le percep mesajul cît mai devreme cu putință, oferind calitatatea de membru cu beneficii multiple pentru cîteva zeci de lei pe lună. Sau, dacă ești la facultate, încă pe banii părinților, sigur vei fi atrasă de promoțiile lor gen „plătești una, primești două”, și de proximitatea locației față de locuința ta. Într-un studiu desfășurat printre studentele unui colegiu american, mai mult de jumătate folosiseră solarul, arată Archives of Dermatology. Dintre acestea, 22% se încadrau la dependență, iat majoritatea au recunoscut că s-ar lipsi, dar nu pot. „Este probabil cea mai cumplită ironie, faptul că cea mai comună formă de carcinom din lume poate crea dependență!”, spune David Fisher, Dermatolog la Spitalul din Massachussets și co-Președinte al Comitetului consultativ științific din cadrul Fundației pentru Cercetarea Melanomului.

Pentru A.V., 27 de ani, toate cel spuse pînă acum sună foarte cunoscut. A fost diagnosticată cu „melanom in situ” (când este într-o fază incipientă, dar necesită intervenție imediată), la 23 de ani. I-au fost extirpate două alunițe precanceroase – una situată între sîni, iar cealaltă pe abdomen. „Când eram în liceu, nu beam și nu fumam. Viciul meu era bronzatul”, povestește ea. În timpul facultății, tînăra a găsit repede un salon de bronzat aproape de școală, pe care-l frecventa mereu înainte de vreo excursie cu prietenele sau vreun eveniment important, ba chiar și atunci când era stresată, tristă sau în timpul menstruației. „Cîteva minute, din când în când și mă simțeam imediat mai bine”, povestește ea. „Îmi plăcea căldura. Într-un fel, eram dependentă.”

Și chiar s-ar putea să fi fost. Utilizarea frecventă a solarului are un efect demonstrat asupra centrului „recompensei” din creier, un efect similar cu cel al heroinei, cocainei, jocurilor de noroc, sexului și alcoolului, spun cercetătorii Centrului Medical de Sud-Vest din cadrul Universității din Texas. Subiecții așezați în solare cu raze UV filtrate în secret nu au simțit acelați efect precum cei poziționați pe aparatele obișnuite.

Dar dacă te bronzezi doar ocazional, nu ești dependentă, corect? Nu neapărat! „Cu cît te lași antrenată într-un comportament ce poate crea dependență, cu atît crește riscul ca acesta să se transforme în adicție. Deci cineva care alege să se bronzeze doar pentriu o ocazie anume poate fi antrenat mai ușor într-o astfel de dependență decît o persoană care nu se bronzează de obicei”, arată medicul Byron Adinoff, profesor de psihiatrie în cadrul Universității din Texas. Acesta mai notează faptul că este în desfășurare încă un studiu pentru a stabili cantitatea de dopamină produsă în cursul bronzării ocazionale.

Oricum, reține faptul că nu trebuie să fi fidel unui obicei prost pentru a fi în pericol – fumatul ocazional  sau pasiv încă face victime.  Dacă, în loc să fumeze un pachet pe zi, cineva decide să cîştige timp fumând tot pachetul dintr-o dată, nu ne-ar surprinde să vedem că acea persoană ar avea mai multe probleme de sănătate. Așadar, de ce nu ne-ar șoca faptul că reducând un sezon întreg de expunere al ultra-violete în cîteva ședințe la solar este cu mult mai dăunător?”, se întreabă Sondak.

Mesajul dermatologilor pentru noi: dacă te simți cu musca pe căciulă, dacă ai fost consumatoare de solar în trecut, du-te și examinează-ți pielea din cap până-n picioare și solicită controale controale periodice pentru a monitoriza eventualele schimbări”, recomandă Ellen Marmur, medic dermatolog.  Iar de acum înainte, dacă îți dorești atât de tare acel bronz pentru o ocazie importantă, fă ceea ce fac și modelele și celebritățile – folosește un autobronzant.  „Uitându-mă înapoi, faptul că mi-am pus viața în pericol – pentru ce?… câteva ore la o petrecere sau nu știu ce poze? – mi se pare incredibil”, spune A.H., care acum se apropie de încheierea celui de-al cincea an de la depistarea inițială, fără regresie, din fericire. „Când mă uite la poze cu mine din perioada aceea, mă doare să-mi amintesc cum eram atunci și cum gândeam. Dacă aș fi știut ce știu acum, n-aș fi călcat în veci într-un salon pentru bronzat.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.