Pilulele contraceptive pot influenta memoria

Specialistii spun ca femeile care folosesc pilula contraceptiva au tendinta de a-si aminti aspecte legate de un incident diferite de cele pe care si le amintesc femeile care nu folosesc aceasta metoda de contraceptie.

Pilula influenteaza modul in care femeile isi amintesc anumite informatii, prin modificarea echilibrului lor hormonal, sustin autorii acestui studiu.

Astfel, cele care folosesc pilula contraceptiva prezinta mai mici probabilitati de a-si aminti detalii legate de un eveniment, dar isi amintesc de impactul emotional general asociat acestuia, mai ales daca a fost traumatizant – participantele la studiu au fost rugate sa rememoreze un accident rutier in care victima, un baiat, a ramas fara picioare.

Contraceptivele reduc nivelurile de estrogen si progesteron pentru a preveni sarcina. Aceste substante – apanajul partii stangi a creierului – sunt asociate cu „capacitatea femeilor de a-si aminti in mod logic evenimente”, sustine Larry Cahill, neurobiolog care a lucrat la acest studiu, care sugereaza ca pilulele ar influenta performantele la locul de munca.

Desi contraceptivele nu deterioreaza memoria, modul in care evenimentele sunt rememorate este diferit. „Este vorba de o schimbare a tipului de informatie rememorat, nu de un deficit de memorie„, explica Shawn Nielsen, coautor al studiului care a fost realizat de cercetatorii de la University of California si publicat in Neurobiology of Learning and Memory.

In lume, exista foarte putine studii privind efectele cognitive ale pilulei contraceptive, in conditiile in care peste 100 de milioane de femei folosesc aceasta metoda de contraceptie.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.