Persoanele prea slabe au o "supradoza" de gene

Studiul publicat in revista britanica Nature a fost efectuat de o echipa de cercetatori francezi, englezi si elvetieni, coordonata de Philippe Froguel de la Imperial College din Londra si Institut Pasteur din Lille, si de Jacques Beckmann, de la Universitatea Lausanne.

Cercetatorii au aratat ca la baza obezitatii sau supletei oamenilor sta numarul de copii de gene ale unui fragment al cromozomului 16.

Majoritatea oamenilor au cate doua exemplare din fiecare gena din acest fragment de cromozom, cate unul de la fiecare parinte. Insa aproximativ o persoana din 2.500 nu are decat un exemplar, iar una la 2.000 are trei copii.

Aceeasi echipa de cercetatori a descoperit, in 2010, ca prezenta unei singure copii in acest fragment al cromozomului 16 ar putea fi cauza a 1% din cazurile de obezitate severa.

In studiul de fata, ei au demonstrat ca persoanele cu un exces de material genetic – care au trei exemplare de gene – sunt extrem de slabe. Aceste persoane prezinta un risc de 20 de ori mai mare decat restul populatiei de a avea o greutate sub limita celei considerate normala.

Genele cu cate trei copii, 28 la numar, sunt probabil „gene ale apetitului”, spune Froguel.

Astfel, jumatate dintre copii cu aceasta anomalie au o greutate sub limita normala si le este foarte greu sa manance. Ei pot suferi de tulburari in dezvoltare si pot ajunge sa cantareasca la 4 ani cat un copil de un an si jumatate, explica Froguel.

Cercetatorii au identificat 138 de purtatori ai acestei anomalii printre cele 100.000 de persoane studiate. Intr-o treime din cazuri, aceasta mutatie nu s-a regasit si la parinti, iar la celelalte doua treimi era ereditara. Pentru adultii de ambele sexe, o greutate de 40 de kilograme inseamna un grad de mortalitate la fel de ridicat ca in cazul celor de 100 de kilograme, mai spune cercetatorul.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.