Pericolele epilarii inghinale

Chiar dacă vara a rămas în urma noastră, epilarea inghinală este un obicei cosmetic la care multe femei nu renunţă. Din păcate, rezultatele unor studii ne arată că am putea avea probleme dacă apelăm constant la această epilare.

Un studiu realizat la Nisa, Franţa, a descoperit legături între epilarea inghinală şi creşterea riscului transmiterii unor boli sexuale, cum ar fi ”Mollluscum contagiosum”, un virus al pielii care se manifestă prin umflături. Din cei 30 de pacienti care au vizitat clinica din Nice, 93% îşi îndepărtaseră părul pubian, fie prin radere, pensare sau epilare cu ceară. 10 din cei 30 de pacienţi avea cel puţin o problemă a pielii, cum ar fi negi sau infecţii bacteriene.Chiar dacă studiul a găsit doar o asociere şi nu neapărat o legătură directă, este oarecum logic faptul că eplilarea inghinală ar putea creşte riscul infecţiei cu Molluscum contagiosum, conform celor spuse de medicul Jessica Krant, profesor dermatolog al Centului SUNY din New York.

Ea a raportat un număr crescut de persoane care vin cu aceste infecţii inofensive, dar foarte deranjante şi cu cât persoana s-a epilat mai des în zona inghinală, cu atât aceste umflături sunt mai greu de îndepărtat. Practic, prin epilare, pielea infectată din zona foliculelor rănite poate permite infecţiei să pătrundă într-o nouă deschidere, mai ales când pielea intră în contact cu cea a unei persoane purtătoare a acestei infecţii.

Dar aceasta nu este singura problemă cauzată de epilare inghinală. Ea ne poate distruge pielea chiar dacă noi nu observăm acest lucru. Epilarea presupune smulgerea efectivă a părului de la rădăcină şi cu toţii ştim deja că acest proces este foarte dureros.

Atunci când ne epilăm în zona inghinală, mai ales folosind epilarea cu ceară, porii liberi care rămân după smulgerea firului de păr sunt zone de atracţie pentru bolile cu transmitere sexuală, dar şi pentru alte tipuri de infecţii. Pe lângă infecţiile de suprafaţă, poate acentua urmele de celulită şi poate cauza şi infecţii cu ciuperci.

Dacă epilarea presupune înmuierea unui băţ într-un recipient cu ceară, ai grijă la următorul aspect: dacă băţul respectiv este folosit pe o zonă infectată a pielii şi apoi este trecut peste o altă zonă neinfectată, care crezi că sunt consecinţele?

Epilarea inghinală poate provoca şi arsuri dacă ceara este foarte fierbinte. Dar nu doar zona inghinală are de suferit în asemenea situaţii, ci şi tenul, mai ales pielea din zona sprâncenelor sau a buzelor. Dacă foloseşti după epilare o cremă pe bază de retinoide (derivate ale vitaminei A), pielea va fi mai expusă arsurilor deoarece aceste creme slăbesc ţesutul pielii pentru a favoriza exfolierea.

Mai există şi problema părului care creşte pe sub piele. Atunci când smulgem firul de păr, practic facem loc unui altuia, mai subţire. Acesta din urmă nu este la fel de puternic şi vârful nu este suficient de gros pentru a-şi croi un drum către suprafaţă. Se întâmplă ca acest fir de păr să rămână prins sub piele, ceea ce duce la umflături şi chiar la infecţii.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.