Pastilele anticoncepționale pot cauza depresie

Folosești pastile anticoncepționale? Riscul apariției depresiei este mai mare, arată un nou studiu.

Dacă nu vrei să rămâi însărcinată sau încerci să scapi de simptomele sindromului premenstrual, pastilele anticoncepționale par soluția ideală. În plus, mulți medici le recomandă femeilor care se confruntă cu acnee sau care nu au un ciclu menstrual regulat.

Citește și: 5 semne că ar trebui să renunți la pastilele anticoncepționale

În cazul în care și tu ești una dintre femeile care folosește această metodă contraceptivă, ar trebui să afli că are și efecte negative destul de serioase.

Cercetătorii au descoperit că, după jumătate de an de folosire a pastilelor anticoncepționale, riscul de dezvoltare a depresiei este cu 40% mai crescut decât în cazul femeilor care nu folosesc o metodă contraceptivă pe bază de hormoni.

Pe parcursul a 13 ani, cercetătorii danezi au studiat dosarele medicale a peste 1 milion de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani. Astfel, ei au descoperit că multe dintre femeile care foloseau pastile anticoncepționale luau și antidepresive. Mai exact, șansele să fie nevoie de antidepresive erau cu 34% mai mari în cazul primei categorii.

Citește și: De ce este contracepția atât de importantă? 

Oamenii de știință spun că depresia poate fi un efect al pastilelor anticoncepționale, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a dovedi această ipoteză.

„Nu vrem ca femeile să intre în panică și să renunțe la pastilele anticoncepționale”, spune Dr. Deborah Bateson, „însă femeile care se confruntă cu depresia ar trebui să meargă la medic, pentru că există întotdeauna alte metode contraceptive pe care le pot folosi.”

Cu alte cuvinte, dacă ai observat o schimbare negativă de când ai început să folosești pastile anticoncepționale, este recomandat să le schimbi cu altceva.
*articol preluat din Woman’s Day (autor: Jessica Mattern)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.