Pamantul isi va reveni din incalzirea globala in 100.000 de ani

By  | 

In urma cu 55 milioane de ani, activitatea vulcanica a cauzat emisii de 4.500 de gigatone, care au fost eliberate in atmosfera pe durata a mii de ani, a declarat profesorul Jim Zachos, de la Universitatea din California.

Acest lucru a dus la cresterea temperaturii medii globale cu 6 grade Celsius, fortand ecosistemele sa se adapteze sau sa dispara.

Zachos a adaugat ca, daca nivelul emisiilor nu va scadea, peste 5.000 de gigatone de gaze vor fi eliberate in atmosfera in urmatoarea suta de ani. Consecintele vor fi disparitia in masa a speciilor si cresteri de temperatura rapide.

“Informatiile geologice de acum 55 milioane de ani si din timpul episoadelor de incalzire globala din trecut sugereaza ca o astfel de crestere (a emisiilor de dioxid de carbon) ar urma sa duca la un avans al temperaturilor medii globale cu cel putin 5-6 grade Celsius, daca nu mai mult, si ca Pamantul isi va reveni in cel putin 100.000 de ani”, arata o declaratie a Societatii Geologice.

Oameni de stiinta din intreaga lume s-au reunit saptamana aceasta la Londra pentru a evalua modul in care planeta a reactionat fata de schimbarile climatice de-a lungul istoriei.

Ei au studiat sedimente vechi de milioane de ani pentru a stabili cum au contribuit cresterile de emisii la cresterea temperaturilor globale si disparitia speciilor de animale si plante.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *