Pamantul isi va reveni din incalzirea globala in 100.000 de ani

In urma cu 55 milioane de ani, activitatea vulcanica a cauzat emisii de 4.500 de gigatone, care au fost eliberate in atmosfera pe durata a mii de ani, a declarat profesorul Jim Zachos, de la Universitatea din California.

Acest lucru a dus la cresterea temperaturii medii globale cu 6 grade Celsius, fortand ecosistemele sa se adapteze sau sa dispara.

Zachos a adaugat ca, daca nivelul emisiilor nu va scadea, peste 5.000 de gigatone de gaze vor fi eliberate in atmosfera in urmatoarea suta de ani. Consecintele vor fi disparitia in masa a speciilor si cresteri de temperatura rapide.

„Informatiile geologice de acum 55 milioane de ani si din timpul episoadelor de incalzire globala din trecut sugereaza ca o astfel de crestere (a emisiilor de dioxid de carbon) ar urma sa duca la un avans al temperaturilor medii globale cu cel putin 5-6 grade Celsius, daca nu mai mult, si ca Pamantul isi va reveni in cel putin 100.000 de ani”, arata o declaratie a Societatii Geologice.

Oameni de stiinta din intreaga lume s-au reunit saptamana aceasta la Londra pentru a evalua modul in care planeta a reactionat fata de schimbarile climatice de-a lungul istoriei.

Ei au studiat sedimente vechi de milioane de ani pentru a stabili cum au contribuit cresterile de emisii la cresterea temperaturilor globale si disparitia speciilor de animale si plante.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.