(P) Te lupţi cu infertilitatea? Află de ce trebuie să-ti verifici tiroida!

Daca încerci să rămâi însărcinată şi nu ai succes, trebuie să te gândeşti că tiroida poate fi implicată în problemele de fertilitate. Află în continuare în ce constă legătura importantă dintre funcţionarea tiroidei şi infertilitate.

Pe scurt, despre tiroidă şi rolul ei

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture, cu o greutate de doar 20 de grame, dar care coordonează numeroase funcţii în organism. Ea secretă doi hormoni indispensabili creşterii şi metabolismului celulelor: triiodotironina (T3) şi tiroxina liberă (T4).

Când nivelurile acestor hormoni sunt prea mici, toate funcţiile metabolice sunt încetinite. Tulburarea se numeşte hipotiroidie sau hipotiroidism.

Când nivelurile hormonilor T3 şi T4 sunt mai mari decât limita normală, metabolismul este accelerat. Tulburarea se numeşte hipertiroidie sau hipertiroidism.

Ambele tulburări tiroidiene se asociază cu dezechilibre ale hormonilor sexuali feminini (estrogen şi progesteron) şi probleme în funcţionarea ovarelor.

Tulburările tiroidiene şi ovulaţia

Ovulatia depinde de echilibrul estrogen-progesteron. Or, acest echilibru este perturbat, prin procese diferite, atât de hipotiroidism, cât şi de hipertiroidism. Cele două tulburări tiroidiene pot conduce la o ovulaţie de slabă calitate sau chiar la absenţa ovulaţiei. În anumite cazuri, haosul hormonal poate fi atât de mare încât menstruaţia poate chiar să dispară.

În unele cazuri, hipotiroidismul poate scurta perioada de fertilitate, adică intervalul dintre ovulaţie şi menstruaţie. Pentru majoritatea femeilor, această fază a ciclului menstrual durează 12-16 zile, dar în caz de hipotiroidism poate fi mai puţin de 10 zile.

Unele femei, în ciuda tulburărilor hormonale, reuşesc să obţină o sarcină, dar au mari probleme în menţinerea sarcinii (avort spontan, naştere prematură). Cauzele acestor incidente nu sunt foarte clare. Sunt specialişti care afirmă că placenta reacţionează negativ faţă de hiper- sau hipoactivitatea tiroidei. Mecanisme imunitare pot de asemenea să aibă un impact nefavorabil.

Diagnostic şi măsuri terapeutice

În orice caz, femeile care nu reuşesc să conceapă ar trebui să efectueze o evaluare tiroidiană, care să cuprindă:

  • dozarea TSH (hormonul hipofizar care stimulează tiroida şi care reflectă activitatea glandei)
  • anticorpi antitiroperoxidaza (ATPO)
  • T3 şi T4.

Dacă este depistată o hipofuncţie tiroidiană (hipotiroidie), medicul poate prescrie suplimentarea hormonală prin administrarea orală de hormoni tiroidieni. Tratamentul are scop dublu: cresterea şanselor de obţinere a sarcinii, iar dacă aceasta apare, prevenirea complicaţiilor pe care le-ar putea suferi fătul. Să nu uităm că hormonii tiroidieni sunt de asemenea necesari pentru dezvoltarea cerebrală şi somatică a viitorului copil.

Când se descoperă o activitate accelerată a glandei tiroide, hipertiroidismul poate fi corectat fie prin tratament medicamentos, fie printr-o intervenţie chirurgicală (ablaţie parţială a tiroidei).

Stilul de viaţă şi fertilitatea

Chiar dacă primeşti tratamentul necesar după diagnosticarea unei afecţiuni a tiroidei, este bine să ai grijă şi la alimentaţie şi stilul de viaţă. Alimentaţia echilibrată, naturală şi variată joacă un rol foarte important în buna funcţionare a glandei tiroide.

Ambii parteneri trebuie să evite alimentele care induc multe toxine în corp (zaharurile rafinate, faina alba, uleiurile hidrogenate, prăjeli, fast-food, carne roşie). Consumul de alcool şi fumatul nu au ce să caute în viaţa unui cuplu care doreşte un copil.

Asiguraţi-vă în dietă multe fructe şi legume colorate, orez integral, proteine şi grăsimi de bună calitate din: peşte, carne slabă, ouă, iaurt natural, avocado, nuci, ulei de măsline etc. Pentru a menţine funcţionarea normală a metabolismului, încercaţi să nu săriţi peste mesele principale.

Îngrijiţi-vă mai bine şi veţi avea în mod sigur mai multe şanse de a concepe un copil sănătos.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro şi SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

Sursă foto: Pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.