(P) Polaris Medical – recuperare post AVC adaptată nevoilor individuale

Accidentul vascular cerebral, sau AVC-ul, nu ține cont de vârstă. El afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume, iar în ultima perioadă se observă o creștere a numărului de cazuri chiar și în rândul celor tineri.

Această afecțiune presupune o leziune la nivelul creierului, prin blocarea unui vas de sânge sau prin ruperea unuia, ce împiedică alimentarea cu sânge a zonei afectate. Acest lucru face ca neuronii (celulele nervoase) din acea zonă să nu mai funcționeze și, dacă nu este tratat la timp, poate fi fatal.

Pacientul care a suferit un AVC poate să rămână cu dizabilități fizice sau psihice, cum ar fi paralizii, tulburări de înțelegere și de limbaj, tulburări de vedere, stări de confuzie etc.

Efectele unui accident vascular cerebral diferă de la un pacient la altul, necesitând astfel un plan de tratament care să se adapteze cerințelor individuale. Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare post AVC din țară, consideră că tratamentul diferențiat poate oferi pacientului șansa de a-și recupera vechea viață și îl ajută să treacă mai ușor peste toate etapele dificile ale acestei afecțiuni.

Diferențe între AVC ischemic și AVC hemoragic

În timp ce accidentul vascular ischemic presupune blocarea unui vas de sânge, cel hemoragic înseamnă ruperea unui vas de sânge.

Cele mai des întâlnire AVC-uri sunt cele ischemice (ACI), acestea reprezentând în jur de 80% dintre cazuri și fiind cunoscute și sub denumirea de infarcte cerebrale.

Accidentele vasculare hemoragice (AHC) sunt cauzate, în primul rând, de hipertensiune, dar pot fi și rezultate ale unor tumori, traumatisme sau anomalii vasculare.

AVC-urile ischemice au un debut brusc, progresiv, fiind însoțite de tulburări neurologice precum: paralizie la nivelul unei jumătăți din corp, afazie și dispariția vederii pe jumătate de câmp vizual. Cele hemoragice se manifestă treptat și sunt precedate, deseori, de dureri de cap sau vărsături.

Ambele tipuri de AVC-uri sunt deosebit de periculoase, putând pune viața persoanei afectate în pericol.

Polaris Medical – cel mai mare spital de recuperare post AVC din România

Structurat pe cinci nivele și amplasat într-un cadru natural unic, de 58.000 de metri pătrați, Polaris Medical este cel mai mare spital de recuperare post AVC din țară. Localizat în județul Cluj, acesta pune la dispoziție servicii medicale decontate de CAS, cu internare rapidă în secțiile de recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală și paliatie.

În ceea ce privește recuperarea după AVC, pacienții beneficiază de programe personalizate și adaptate nevoilor lor, sub supravegherea și cu sprijinul personalului cald și prietenos. Dintre procedurile utilizate se pot menționa: recuperarea robotizată, kinetoterapia, hidrokinetoterapia, fizioterapia, electroterapia și stimularea cognitivă.

Reabilitarea post AVC are următoarele obiective:

  • Redobândirea capacităților motrice afectate, cu ajutorul învățării motrice – pacientul învață cum să își folosească din nou membrele afectate;
  • Redobândirea capacităților cognitive – pacientul este ajutat să se exprime corect și să se facă înțeles;
  • Recuperarea limbajului vorbit/scris prin terapie logopedică – pacientul este ajutat să vorbească corect și să devină mai stăpân pe sine;
  • Recâștigarea independenței și reintegrarea în societate, cu ajutorul terapiei ocupaționale sau a ergoterapiei – pacientul învață cum să facă activitățile de zi cu zi singur și participă la diferite jocuri de societate, menite să îl ajute să capete mai multă încredere în propriile lui puteri.

Recuperarea post Accident Vascular Cerebral – un pas înainte către o viață normală

O persoană care a suferit un AVC poate fi afectată atât fizic, cât și psihic. Dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă, una este cu adevărat supărătoare – pierderea independenței. Parțială sau totală, aceasta poate face ca pacientul să se simtă nesigur și să își piardă încrederea în abilitățile sale.

De multe ori, poate să cadă într-o stare depresivă și, de aceea, pe lângă diversele tratamente menite să diminueze efectele fizice ale AVC-ului, este necesar și sprijinul psihologic.

Polaris Medical include în planul de tratament al pacienților care au suferit un accident vascular cerebral și suportul psihologic, considerând că acesta are un rol decisiv în ceea ce privește obținerea unor bune rezultate. Astfel, redobândirea stării de bine și a echilibrului psihic devin două direcții pe care întreaga echipă le urmărește în permanență, consilierea psihologică dovedindu-se extrem de utilă în peste 60% din cazuri.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.