(P) Poate fi Stevia noul zahar al secolului 21?

By  | 

Institutul Stevia Global (GSI) a găzduit, pe 18 septembrie, evenimentul “Împărtăşeşte Ştiinţa despre Stevia”, o cină de discuţii pe subiectul Stevia, îndulcitorul fără calorii din sursă naturală. Întâlnirea a fost organizată în cadrul celei de-a 20-a ediţii anuale a Congresului Internaţional de Nutriţie pentru un grup internaţional de nutriţionişti, oameni de ştiinţă şi profesionişti din domeniul sănătăţii.

Stevia a fost folosit ca substitut pentru zahăr timp de secole, iar astăzi, extractul purificat din frunzele de Stevia este utilizat la nivel global în băuturi şi alimente. 

O nouă analiză prezentată la ICN de Dr. Adam Drewnowski, cercetător de seamă din Statele Unite, arată că oamenii care consumă îndulcitori hipocalorici, cum ar fi Stevia, au o dietă mai echilibrată. 

Planta Stevia este originară din America de Sud şi a fost consumată în urmă cu 200 de ani de populaţia indigenă, care folosea frunzele plantei pentru îndulcirea băuturilor sau le mesteca datorită gustului dulce. Astăzi, Stevia este folosită în mii de alimente şi băuturi la nivel global. Frunzele de Stevia sunt în mod natural dulci.

Pentru a produce extractul purificat, frunzele de Stevia uscate sunt cufundate în apă printr-un procedeu asemănător preparării ceaiului, pentru a elibera substanţele dulci din frunză. Extractul purificat din frunzele de Stevia poate fi găsit într-o varietate de alimente şi băuturi, unde  dulceaţa de origine naturală ajută la reducerea numărului de calorii şi oferă un gust dulce, precum cel al zahărului.

“Oamenii caută din ce în ce mai des moduri prin care să poată reduce numărul de calorii şi să-şi îmbunătăţească dieta. Stevia este alegerea potrivită pentru  aceia care îşi doresc atingerea unui echilibru energetic fără să sacrifice, în acelaşi timp, gustul dulce. Este un îndulcitor de origine naturală, sigur pentru întreaga familie.”, a menţionat Dr. Ashwell.

Avizat de Uniunea Europeană în noiembrie 2011, extractul purificat din frunze de Stevia este primul îndulcitor din sursă naturală, fără calorii, disponibil pentru întreaga familie. În 2012, mai mult de 50% dintre alimentele şi băuturile cu Stevia au fost lansate în Europa. 

Un studiu recent din UK privind comportamentul consumatorilor a arătat că 43% dintre consumatorii care ştiu despre Stevia au o părere pozitivă despre acest îndulcitor. (Martie 2013, Sondaj Consumatori, GSI, UK). Consumatorii pot găsi îndulcitorul de origine naturală într-o varietate de alimente şi băuturi, cum ar fi sucurile carbogazoase, cele de fructe, apele cu formulă îmbunătăţită, iaurturile, produsele lactate şi îndulcitorii de masă. 

Beneficiile Stevia:

Zero calorii

Provenit din sursă naturală

Cultivarea susţine o agricultură durabilă 

Index glicemic zero; recomandat persoanelor cu diabet 

Poate fi consumat şi de copii

Protejează dinţii

Se poate folosi şi la gătit

Ideal pentru o gamă largă de alimente şi băuturi

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *