(P) Cum păstrezi culoarea albă a dinților?

În interacțiunea zilnică dintre oameni, zâmbetul este elementul principal care iese în evidență și care oferă încredere și siguranță în propria persoană. Cu toții ne dorim să avem un zâmbet luminos cu care să ne putem mândri. Însă pentru acest lucru, trebuie să acordăm o atenție sporită igienizării dinților.

De-a lungul timpului, culoarea dinților se poate modifica și își poate pierde din strălucire din cauza diferitelor alimente pe care le consumăm în mod excesiv. Cafeaua, vinul roșu sau băuturile carbogazoase sunt doar câteva băuturi care pot cauza îngălbenirea zâmbetului. O dantură sănătoasă și frumoasă presupune un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.Atât îngrijirea dinților realizată acasă, cât și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru a evita diferite afecțiuni ce pot apărea la nivelul cavității bucale. Există mai multe modalități prin care putem obține un zâmbet strălucitor, printre acestea se numără și albirea profesională cu lampa ZOOM, folosirea unei paste de dinți de albire sau detartrajul dentar.

Albirea cu lampa ZOOM

Multe persoane apelează la medicul stomatolog pentru tratamente de albire a dinților, în scopul obținerii unui zâmbet strălucitor, luminos și cât mai alb. Lampa ZOOM este o tehnologie avansată care albește rapid dantura, într-o singură ședință de doar 60 de minute, oferind pacientului dinți mai albi cu până la 6 nuanțe. Această tehnică de albire profesională nu are efecte adverse, nu afectează smalțul dinților și nu provoacă dureri.  

Procedura se realizează sub anestezie locală, iar după aceasta se recomandă că cel puțin 3 zile să se evite consumul de tutun, cafea sau alte băuturi și alimente care favorizează apariția petelor pe suprafața dinților. În primele 24 de ore, pacientul poate simți o presiune ușoară, la schimbările de temperatură (cald sau rece). Medicii stomatologi recomandă repetarea tratamentului de albire a dinților cu lampa ZOOM în fiecare an. După procedura de albire, este necesar să acordăm o atenție sporită alimentelor pe care le consumăm, tocmai pentru a păstra culoarea albă a dinților cât mai mult.

Folosirea unei paste de dinți de albire

Folosirea pastei de dinți este unul dintre cei mai importanți pași ai unei igiene orale corecte. Pasta de dinți conține materiale abrazive și ingrediente antibacteriene care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și reduce riscul infectării gingiilor. Medicii dentiști recomandă curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă pentru a îndepărta resturile de mâncare din spațiile interdentare, care pot duce la apariția cariilor.

Multe persoane apelează la paste de dinți de albire care ajută la eliminarea petelor de pe suprafața dinților. Pasta de dinți pentru albire este o procedură destul de populară, dar nu trebuie să fie utilizată mai des decât recomandă instrucțiunile de pe etichetă sau medicii stomatologi.

Detartrajul

O altă problemă cu care ne putem confrunta este tartrul dentar care apare indiferent de cât de multă grijă am acorda igienei orale. Cu toate că periajul dentar, apa de gură și ața dentară scad riscul acumulării plăcii bacteriane și a tartrului dentar, există spații interdentare în care acestea se pot forma. Conform specialiștilor americani, prin reducerea depozitelor de tartru dintre dinți și gingii, reducem riscul de a ne confrunta cu probleme gingivale și implicit cu aspect modificat al danturii. Eliminarea tartrului presupune îndepărtarea depozitului subgingival de tartru care ajută la menținerea dinților curați, la descoperirea cariilor și previne apariția acestora. De asemenea,  reducere riscul apariției gingivitei sau a bolii parodontale. Detartrajul dentar cu ultrasunete, dar și  periajul profesional îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe dinți și de sub gingii, fără a leza cavitatea orală. Detartrajul durează 30-60 de minute, iar procedura este lipsită de durere. După realizarea detartrajului dentar, pacientul poate simți o ușoară sensibilitate a dinților, de aceea este indicat să evite consumul alimentelor care pot intra în gingii sau care pot rămâne între dinți.

Este recomandată folosirea benzilor de albire a dinților?

Benzile de albire a dinților sunt tot mai folosite de cei care își doresc să aibă o dantură perfectă. Cei mai mulți dintre noi alegem această procedura datorită costurilor scăzute și a confortului oferit de realizarea acasă. Însă, puțini cunosc faptul că aceste benzi de albire au o concentrație foarte mare de peroxid, substanță utilizată pentru albirea dinților care poate sensibiliza dantura, distruge smalțul și poate arde gingiile. Peroxidul atacă stratul de dinți și poate străpunge smalțul. Dacă substanța este folosită în mod excesiv, există riscul apariției altor probleme dentare.

Pentru a preveni problemele cavitații bucale, este necesară igienizarea danturii atât acasă, cu ajutorul pastei de dinți, a apei de gură și a aței dentare, dar și la medicul stomatolog, o dată la 6 luni, controlul regulat ajutându-ne să ne păstrăm dantura sănătoasă. Rezultatele procedurilor de albire pot fi diferite în funcție de gradul de ingălbenire a dinților. De aceea, este necesar un consult stomatologic periodic. Pentru a evita tratamentele stomatologice complexe, este necesar ca igienizarea danturii să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. 

Foto: Pexels

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.