(P) Circulaţia sângelui în sarcină: probleme şi soluţii

Circulaţia sângelui în timpul sarcinii se modifică semnificativ pentru a asigura transportul nutrienţilor şi oxigenului atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Incă din primul trimestru de sarcină, volumul sângelui începe să crească progresiv până aproape de momentul naşterii. Plasma creşte cu aproximativ 40-50%, iar globulele roşii cresc cu 20-30%. Sub influenţa hormonilor, pereţii vaselor sanguine se relaxează şi devin mai dilatate. Toate aceste modificări pot fi însoţite şi de anumite probleme pe care le vom detalia în continuare.

Inima ta bate pentru doi!

In sarcina, inima ta bate pentru doi şi munceşte pe măsură, pompând 6 litri de sânge pe minut către placentă şi uter. Incepând din al doilea trimestru de sarcină, uterul are nevoie de o cantitate de sânge de cinci ori mai mare decât înainte de a rămâne însărcinată.

Mărimea inimii şi poziţia sa se schimbă în sarcină. Din cauza creşterii uterului, diafragmul este împins în sus, iar inima urcă şi ea în cavitatea toracică. In plus, dimensiunea inimii creşte cu aproximativ 12%. După săptămâna a 28-a de sarcină, inima execută o activitate mai intensă cu 25-30% faţă de perioada dinaintea sarcinii. Viteza cu care sângele curge în miile de vase se accelerează, crescând temperatura pielii şi provocând vasodilataţie. Aşa se explică valurile de căldură şi transpiraţia excesivă în timpul sarcinii. Ritmul inimii însă se diminuează pe măsură ce se aproprie termenul naşterii.

Până atunci, iată cu ce probleme care ţin de circulaţia sângelui te poţi confrunta şi cum le poţi rezolva.

Varice

Modificările hormonale în sarcină sunt responsabile, în principal, de apariţia varicelor. Drept dovadă, aproximativ 70-80% dintre gravidele care fac varice dezvoltă vene varicoase în primul trimestru al sarcinii. Restul gravidelor încep să observe apariţia varicelor din al doilea sau al treilea trimestru, când se poate spune că şi presiunea uterului poate fi de vină pentru boala varicoasă. Oricum, varicele au legătură cu sarcina şi nu pot fi prevenite în proporţie de 100%. Insă poţi adopta câteva măsuri care te vor ajuta să diminuezi amploarea venelor varicoase şi disconfortul. Evită băile fierbinţi şi epilarea cu ceară caldă, nu sta mult timp în picioare, nu pune presiune pe vasele de sânge stând picior peste picior sau purtând haine strâmte, dormi cu picioarele uşor ridicate faţă de nivelul trunchiului.

Hemoroizi

Tot ca urmare a dilataţiei venoase pot apărea hemoroizi în sarcină, mai ales începând cu luna a şasea, când intervine şi presiunea pe care o exercită fătul asupra venelor bazinului. Greutatea uterului comprimă vasele de sânge şi îngreunează circulaţia normală a sângelui. Problemele circulatorii sunt agravate şi de constipaţie. In general, hemoroizii dispar după naştere, dar pentru a atenua disconfortul în timpul sarcinii poţi întreba medicul despre soluţiile disponibile. Incearcă să eviţi constipaţia printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, bea apă şi nu uita să faci mişcare.

Crampe musculare

Unele dintre cele mai frecvente probleme cauzate de circulaţia periferică deficitară în timpul sarcinii sunt crampele musculare la nivelul coapsei, gambei sau tălpii. Cârceii şi blocajele musculare bruşte sunt dureroase şi accentuate pe măsură ce burtica se măreşte, iar greutatea va apăsa mai mult pe vasele de sânge care alimentează picioarele. Ca măsuri preventive trebuie sa îţi menţii greutatea în limite normale şi să faci exerciţii pentru îmbunătătirea circulaţiei la nivelul membrelor inferioare. Intinderea picioarelor, rotirea tălpilor, mişcări asemănătoare pedalatului te vor ajuta să controlezi durerile.

Picioare umflate

Retenţia de apă şi aceeaşi presiune a uterului pe venele de la nivelul bazinului duc la edeme sau umflături ale picioarelor. De obicei, nu sunt grave, se remit în timpul nopţii şi reapar spre seară, provocând disconfort. In schimb, umflarea bruscă a membrelor însoţită de dureri de cap şi ameţeli indică o criză de eclampsie – hipertensiune arterială în sarcinî. Trebuie să mergi de urgenţă la medic. Altfel, pentru ameliorarea disconfortului provocat de umflarea picioarelor, odihneşte-te ori de câte ori ai ocazia menţinând picioarele ridicate, poartă încălţăminte şi îmbrăcăminte confortabilă, evită tocurile, nu consuma multă sare şi bea suficientă apă.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: Pixabay

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.