(P) Cele mai utilizate instrumente stomatologice

De cele mai multe ori, vizitele la dentist nu se numără printre cele mai plăcute, dar știm cu toții că acestea fac parte din categoria acelor lucruri absolut necesare pentru menținerea unei danturi sănătoase.

Cabinetul stomatologului are nevoie de o serie de dotări și echipamente performante, precum și de o trusă completă de consultație pentru a oferi pacienților proceduri rapide și rezultate excelente.

De altfel, anumite proceduri dentare necesită tratamente ușoare, în timp ce altele necesită operațiuni mai complexe care se întind pe un interval de timp îndelungat. Indiferent de caz, medicul trebuie să utilizeze instrumentarul stomatologic necesar fiecărei proceduri.

Trusa de consultație – ce instrumente stomatologice conține?

Făcând parte din instrumentarul stomatologic care se utilizează în orice cabinet dentar, trusa de consultație conține următoarele instrumente stomatologice, ustensile pe care, de altfel, noi toți le cunoaștem:

  • oglinda dentară;
  • sonda dentară;
  • sonda parodontală;
  • pensa dentară.

Oglinda dentară – cu cuprinde și care este rolul ei

Oglinda dentară este un instrument care nu poate lipsi din trusa de consultație. Aceasta este compusă din:

  • Mâner – Conceput în așa fel încât oglinda să fie manevrată într-un mod facil, fără să alunece din mâna dentistului. Poate fi confecționat din plastic sau poate fi metalic și, de obicei, are mici striații pe toată suprafața lui.
  • Tijă – Subțire și metalică, face legătura între mâner și oglinda propriu-zisă (partea activă).
  • Oglinda în sine – În cele mai multe cazuri, are o formă rotundă și poate fi simplă sau dublă, ceea ce înseamnă că ambele fețe pot fi reflectorizante.

Oglinda dentară poate avea diferite întrebuințări – de pildă, specialistul în stomatologie o utilizează pentru a îndepărta obrajii de dantură sau pentru a îndepărta limba. De asemenea, acesta folosește acest instrument stomatologic cu scopul de a obține o vizibilitate mai bună asupra dinților sau a fețelor dentare greu de examinat.

Sonda dentară – utilă în examinarea sănătății dentare

Un alt instrument util în trusa de stomatologie este sonda dentară. Prin intermediul acesteia specialistul examinează prezența anumitor carii pe suprafața dintelui, detectează sensibilitatea dinților etc.

Sonda parodontală – necesară pentru detectarea bolilor parodontale

Acest instrument din trusa stomatologică este util pentru că îl ajută pe specialist să identifice dacă pacientul suferă sau nu de boala parodontală. Prin intermediul sondei parodontale se măsoară adâncimea fantei dintre gingie și dinte, iar în cazul în care aceasta depășește 3 mm, diagnosticul se confirmă.

Pensa dentară – de ajutor în manipularea materialelor

Medicul dentist utilizează pensa dentară pentru a manipula materialele și pentru a introduce sau pentru a scoate pansamentele din cavitatea orală. Pensa dentară reprezintă un instrument stomatologic care arată ca o pensetă obișnuită.

Alte instrumente stomatologice necesare

De asemenea, din categoria instrumentelor din trusa unui specialist fac parte și alte produse, menite să faciliteze procedurile stomatologice. Dintre acestea se pot menționa:

  • Instrumentele stomatologice pentru extracții dentare – Pentru a efectua extracții dentare de succes, specialistul are nevoie de instrumentar specific: bisturiu, clești, chiurete, pile de os etc.
  • Instrumentele stomatologice pentru anestezia locală – Pacienții care au fobie stomatologică ar trebui să știe că medicul dentist are o trusă care se folosește pentru anestezia locală. Așadar, acesta utilizează seringa cu ac (pentru a injecta substanța anestezică) și seringa cu aspirație (pentru a evita hematoamele).
  • Instrumentele stomatologice pentru suturarea gingivală – Cuprinde atât suportul pentru firul de sutură (prins în acul cu ajutorul căruia se va realiza procedura), cât și foarfecele chirurgical pentru sutură (pentru a tăia și a îndepărta firele de sutură).

Calitatea instrumentarului stomatologic

Specialistul în stomatologie utilizează instrumente dentare metalice. Confecționate din oțel sterilizabil, acestea se dovedesc a fi de mare ajutor în timpul procedurilor stomatologice și garantează siguranța pacienților.

Sterilizarea instrumentarului se realizează în fiecare zi, prin intermediul unei proceduri destul de complexe.

Dentex – instrumente stomatologice online, la prețuri avantajoase

Magazinele de profil oferă o varietate mare de produse stomatologice, din care specialiștii le pot alege pe cele necesare bunei desfășurări a activității din cabinetele lor dentare.

Pentru a câștiga timp prețios, produsele pot fi căutate și achiziționate online. Pe dentex.ro, de exemplu, se găsesc toate cele necesare bunei funcționări a unui cabinet stomatologic, de la instrumente de înaltă calitate, la autoclave ce garantează prin eficiența lor o sterilizare corectă și, implicit, protejarea sănătății pacienților.

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.