(P) Care sunt cele mai sigure si mai eficiente metode contraceptive?

Pentru a tine sub control fertilitatea, cuplurile dispun in prezent de numeroase metode contraceptive, fiecare cu plusuri si minusuri, despre care poti afla informatii in continuare.

Contraceptia – prevenirea aparitiei unei sarcini – poate fi realizata prin: • contraceptie hormonala – pilule anticonceptionale, inel vaginal, injectii hormonale, plasturi contraceptivi; vizeaza inhibarea ovulatiei si modificarea endometrului;
 • dispozitive intrauterine – sterilet cu fir de cupru sausterilet cu progesteron;
 • metode contraceptive de bariera – diafragma, preservative, spermicide; vizeaza impiedicarea spermatozoizilor sa ajunga la ovul;
 • metode contraceptive de urgenta – pastila de a doua zi;
 • contraceptia definitive – vasectomia (la barbati), ligaturarea trompelor uterine (la femei).

Metode contraceptive hormonale

Celemai cunoscute contraceptive hormonale sunt pilulele anticonceptionale. Insa exista mai multe tipuri de contraceptive pe baza de hormoni:

 • Contraceptive orale combinate sau pilule combinate – contin estrogen si progesteron de sinteza, care blocheaza ovulatia si ingroasa endometrul (tesutul care captuseste uterul), impiedicand aparitia unei sarcini in proportie de 99%. Dar trebuie luate in considerare eventualele riscuri in administrarea pilulelor, cel mai frecvent accident fiind uitarea pastilei.
 • Contraceptive orale pebaza de progesteron sau pilule monohormonale – contin doar progestron, dar actioneaza in aceeasi maniera ca anticonceptionalele combinate. Efectele secundare sunt insa mult mai mici decat in cazul pilulelor cu estrogen siprogesteron.
 • Inel vaginal – este un dispozitiv relativ nou, pe baza de estrogen si progesteron, hormoni care impiedica ovulatia si implantarea ovulului in uter.
 • Plasturi hormonali – se fixeaza pe piele si elibereaza constant hormoni contraceptivi in fluxul sanguine. Se inlocuieste in fiecare saptamana si ofera protectie de 99% timp de 7 zile.
 • Injectii hormonale – se administreaza o data pe luna sau o data la 3 luni, in functie de concentratia hormonala continuta.

Metode contraceptive de bariera

Metodele de bariera au la baza principiul de blocare a intrarii spermatozoizilor in cavitatea uterine. Cea mai accesibila si cea mai populara metoda din aceasta categorie este prezervativul.

 • Prezervativul – este singura metoda contraceptiva care ofera dubla protectie: impotriva unei sarcini nedorite si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
 • Spermicidele – sunt disponibile sub diverse forme: ovule, creme, geluri, tablete, spume, filme sau foite contraceptive. Acestea neutralizeaza spermatozoizii si le blocheaza miscarea. Protectia lor este foarte mica, de doar 60-80%, fiind catalogate drept metode nesigure.
 • Diafragma – acopera colul uterin si se introduce la nivel vaginal inainte de actul sexual. Si aceasta este o metoda cu eficienta redusa, in jur de 85%.

ATENTIE! Singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.

Metode contraceptive de urgenta

Pastila de a doua zi este indicata in cazuri de urgenta, in urma unui contact sexual neprotejat sau cand alte metode contraceptive nu au functionat ori au aparut accidente (ruperea prezervativului, expulzarea steriletului, uitarea pilulei zilnice). Contine totestrogen si progesteron, la fel ca anticonceptionalele clasice, dar in concentratii mult mai mari. Chiar daca se numeste de a doua zi, pastila trebuie luata cat mai rapid, in termen de 12-72 de ore de la contactul neprotejat.

Pastila de a doua zi impiedica ovarele sa elibereze un ovul sau inhiba fertilizarea unui ovul deja eliberat. Nivelul de protectie este de 95% in primele 72 de ore ,dar scade mult dupa acest interval. Nu este eficienta in cazul sarcinilor deja formate. Mare atentie cu aceasta metoda, pentru ca din cauza concentratiilor hormonale mari poate produce dereglari hormonale grave, motiv pentru care nu trebuie folosita mai frecvent de doua ori pe an.

Metoda calendarului

Este una dintre metodele naturale de contraceptie, folosite inca de foarte multe femei, chiar daca are o eficienta de 65-80%. Se bazeaza pe inregistrarea ciclului menstrual si calcularea perioadei fertile a femeii, perioada in care trebuie evitat contactul sexual. Presupune o foarte buna cunoastere a propriului corp, o viata sexuala stabila si desfasurarea unui ciclu menstrual normal. In cazul ciclurilor menstruale neregulate, aceasta metoda de prevenire a sarcinii este destul de riscanta. Marele avantaj este insa ca nu exista riscul efectelor adverse ale tratamentelor hormonale sau ale dispozitivelor intrauterine.

Mai multe informatii despre metode contraceptive puteti afla pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informatii dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.