(P) Analize recomandate în fiecare trimestru de sarcină

În fiecare trimestru de sarcină, urmărirea medicală prenatală este absolut necesară, chiar dacă nu apar probleme deosebite. Analizele medicale prenatale nu trebuie trecute cu vederea, indiferent dacă ești la prima sau la a doua, a treia sarcină.

Controalele medicale, analizele și ecografiile recomandate oferă o imagine clară asupra evoluției sarcinii, previne sau depistează eventualele anomalii genetice la embrion sau făt. Iată un mic ghid util despre sarcina pe saptamani și monitorizarea medicală.În mod normal, o sarcină durează, în medie, 40 de săptămâni, perioadă care este împărțită în trei trimestre:

  • trimestrul I – cuprins între săptămâna 1 și săptămâna 13;
  • trimestrul II – cuprins între săptămâna 14 și săptămâna 27;
  • trimestrul III – cuprins între săptămâna 28 și săptâmâna 40.

Analize sarcina: trimestrul 1

Prima vizită la medic are ca prim obiectiv confirmarea sarcinii, diagnostic care se stabilește cu ajutorul unei ecografii transvaginale. Dacă ecografia demonstrează prezența sarcinii, medicul recomandă pașii pe care trebuie să îi urmezi în continuare. Vei fi programată cât mai curând posibil pentru efectuarea unor analize de sânge:

  • hemoleucograma completă
  • teste de biochimie: glicemia, colesterolul, trigliceridele, markeri hepatici (TGO, TGP), creatinina, acidul uric, VSH
  • grupa de sânge și Rh-ul.

Prelevarea unor probe de sânge este necesară și pentru analize privind depistarea anticorpilor unor boli infecțioase care pun în pericol sarcina: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, virus herpetic, sifilis, HIV/SIDA, hepatita B

În plus, sunt indicate examene de urină și urocultură, examene de secreții vaginale, testul Babeș-Papanicolau.

Între săptămâna a 11-a și a 13-a de sarcină trebuie făcute testele de screening pentru anomaliile cromozomiale: dublul test și/sau triplul test. Aceste teste verifică riscul de sindrom Down, trisomia 18, spina bifida și alte anomalii.

Rezultatele acestor teste sunt corelate cu ecografia de morfologie fetală din primul trimestru de sarcină.

Analize sarcină: trimestrul 2

Cea mai importantă vizită medicală din al doilea trimestru de sarcină este ecografia de morfologie fetală. Această investigație se realizează între săptămâna a 18-a și a 22-a, iar medicul verifică dezvoltarea tuturor organelor fătului, dezvoltarea și poziționarea placentei, cantitatea de lichid amniotic, sexul bebelușului (dacă postura sa permite acest lucru).

În acest trimestru se mai pot adăuga analize în funcție de starea de sănătate a gravidei, daca de exemplu prezintă risc de diabet gestațional sau preeclampsie.

Analize sarcina: trimestrul 3

În trimestrul al treilea de sarcină se repetă analizele de sânge din trimestrul 1, sumarul de urină și examenul de secreții vaginale. De asemenea, se face ecografia de morfologie fetală trimestrul 3. Aceasta vizualizează dezvoltarea fătului și stabilește cu precizie lui în uter, ceea ce ajută la hotărârea tipului de naștere: naturală sau prin cezariană.

În ultima lună de sarcină, după săptămâna a 36-a, gravida trebuie să se prezinte săptămânal la un control ecografic astfel încât medicul să monitorizeze dimensiunile fătului, starea placentei, cantitatea de lichid amniotic, colul uterin.

În luna a noua, nașterea poate surveni in orice moment. De aceea, este bine să îți pregătești bagajul pentru maternitate cu toate cele necesare pentru tine și pentru bebeluș. Nu uita câteva obiecte mai puțin știute de viitoarele mămici, dar care se vor dovedi foarte utile imediat după naștere: pijamale pentru alăptare, pompa de san (ajută la deblocarea canalelor de lapte) și alte accesorii pentru alăptare.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: pixabay.com

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.