Orthorexia si mancatul selectiv – doua noi tulburari de alimentatie

By  | 

Orthorexia a fost identificata pentru prima data in 1997, de catre medicul Steven Bratman. In latina, orthorexie inseamna alimentatie corecta.

Astfel, cei care sufera de aceasta tulburare insista sa manance doar alimente bio, “pure”, evitandu-le pe cele procesate. De asemenea, orthorexicii deseori elimina din meniul lor cofeina, zaharul, sarea, lactatele.

Anumiti cercetatori sustin ca orthorexia este asociata cu tulburarile obsesiv-compulsive sau de tip anxios si sustin ca acest stil de viata se invecineaza cu anorexia nervoasa.

Celalalt tip de tulburare – boala “mofturosilor” sau mancatul selectiv – apare atunci cand adultii se limiteaza la a manca numai cateva categorii stricte de mancare.

Spre deosebire de persoanele care sufera de bulimie sau de anorexie nervoasa, adultii “mofturosi” nu sunt preocupati de imaginea lor sau de numarul de calorii pe care le consuma.

Deocamdata, specialistii nu stiu daca aceste persoane nu au depasit inca faza copilariei, sau daca obiceiurile lor culinare sunt un semn al bolii obsesiv-compulsive.

Unii “mofturosi” consuma mancare in culori fade – paste, branza sau pizza cu branza – altii, prefera mancarea care are un anumit gust sau o anumita textura.

Acest stil de viata duce la carente alimentare grave. De asemenea, pentru ca sunt extrem de selectivi, “mofturosii” se izoleaza social si tind sa-si ascunda tulburarile fata de prieteni si membrii familiei.

In ceea ce priveste tratarea acestor tulburari alimentare, specialistii sustin ca in cazul “mofturosilor” functioneaza terapia prin care acestia sunt incurajati sa incerce mancaruri noi, iar orthorexicii pot sa-si depaseasca obsesiile legate de mancare prin terapie cognitiva.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *