Omenirea consuma in 12 luni cat produce planeta in 18

Datele obtinute in aproximativ o suta de tari de catre Global Footprint Network, un grup de protejare a mediului, subliniaza ca omenirea consuma resurse si produce dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, intr-un ritm cu 44 la suta mai ridicat decat poate produce si absorbi natura. Studiul arata de asemenea o disparitate tot mai mare intre tari, in privinta impactului ecologic pe locuitor.

Daca toti locuitorii Pamantului ar trai ca un american obisnuit, ar fi nevoie de echivalentul a cinci planete pentru a produce resursele alimentare si energetice consumate si pentru a absorbi dioxidul de carbon emis. Iar daca fiecare ar consuma precum un european obisnuit, doua planete si jumatate ar fi necesare, potrivit calculelor realizate de autorii acestui raport.„Amenintarile iminente carora le facem fata in prezent, in special schimbarea climatica, dar si despadurirea, diminuarea pescariilor, folosirea exagerata a apei dulci, sunt simptome ale unei tendinte alarmante”, scriu ei.

Organizatia Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, in California, calculeaza in fiecare an de la crearea sa in 2003 ceea ce ea numeste „amprenta ecologica” lasata de peste o suta de tari si de omenirea in ansamblul sau.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.