Oceanele lumii se sufoca

Schimbarile observate nu s-au intamplat timp de cateva milioane de ani, acestea avand, acum, consecinte asupra a sute de milioane de oameni din toata lumea care se bazeaza pe oceane pentru traiul de zi cu zi.

„E ca si cum Pamantul ar fuma doua pachete de tigari pe zi”, a declarat principalul autor al studiului, profesorul australian Ove Hoegh-Guldberg.

Oceanele se incalzesc si se aciduleaza rapid, circulatia apei a fost modificata, iar zonele moarte din adancurile oceanelor se extend, arata raportul. De asemenea, s-a inregistrat un declin in marile ecosisteme marine precum recifele de corali, iar bolile in randul organismelor marine sunt tot mai frecvente.

Hoegh-Guldberg a spus ca oceanele sunt „inima si plamanii” Pamantului, producand jumatate din oxigenul de pe glob si absorband 30% din dioxidul de carbon produs de om. „Pamantul nu se poate descurca fara oceane. Raportul este o dovada in plus ca ne aflam pe drumul spre urmatoarea mare extinctie”, a spus cercetatorul.

Peste 3,5 miliarde de oameni din toata lumea depind de oceane pentru sursa lor primara de hrana, numarul urmand sa se dubleze in urmatorii 20 de ani.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.