Obiceiuri care iti afecteaza dantura

Îţi foloseşti dinţii ca unelte. Dantura are un rol bine stabilit, utilitar, de a te ajuta să mesteci mâncarea şi să articulezi cuvintele. În schimb, noi ne folosim dinţii ca desfăcător de orice: de la capace de sticlă, la pungi de chipsuri şi coji de nuci. Ei bine, pentru asta s-au inventat numeroase unelte, tocmai să nu fim nevoite să improvizăm.

Mesteci obiecte tari. Din nou, dinţii sunt perfecţi pentru a mesteca mâncarea, nu capătul creioanelor, al pixurilor sau a altor obiecte tari ce îţi pică în mână la birou. Te credem că eşti nervoasă uneori, dar nu te răzbuna pe dantură, mai bine aruncă-i pixul în cap colegului care te stresează. Numai să nu fie şeful tău!

Mănânci lămâi des. Nu îţi spunem că nu e ok să mănânci sau să bei lămâia sub formă de limonadă, însă nu e ok să ronţăi la feliuţele de lime din cocktail şi nici feliuţa zilnică de lămâie. Acidul citric îţi va eroda smalţul dinţilor şi vor deveni mai sensibili la băuturile reci sau calde.

Periezi prea tare dinţii când îi speli. Din păcate nu doar intenţia contează, ci şi mijloacele. Aşadar, dacă intenţia ta este să îţi cureţi dinţii în mod exemplar nu vei obţine asta printr-o periere agresivă ci dacă îi vei spăla atunci când trebuie şi eventual folosind produse adecvate nevoilor tale.

Îţi rozi unghiile. Un alt tic nervos periculos,  nu doar pentru unghii cât mai ales pentru dantură şi întreaga cavitate bucală. Data viitoare când vrei să duci mâna la gură să îţi satisfaci nevoia ”stringentă” de a-ţi roade unghiile gândeşte-te câte bacterii sunt pe degete şi mai ales sub unghii.

Scrâşneşti din dinţi în timpul somnului. Poate că nu îţi dai seama de asta, dar dacă iubitul tău îţi atrage atenţia că ai astfel de obiceiuri nocturne este cazul să faci tot posibilul să te tratezi. Pe termen lung, scrâşnitul îţi poate afecta dantura. Acest obicei are cauze de natură emoţională iar dacă nu elimini sursa stresului vei ajunge să ai probleme dentale ce puteau fi evitate.

Bei frecvent vin alb. Poate că ai impresia că vinul roşu este cel care îţi afectează dinţii cel mai tare, însă vinul alb este mult mai acid, fapt care duce la erodarea stratului protector de smalţ al dinţilor şi în timp la îngălbenire. Ca să eviţi acest efect, clăteşte-ţi gura după ce bei vin alb sau mănâncă puţină brânză.

Consumul de băuturi răcoritoare ce conţin cantităţi impresionante de zahăr şi acid, combinaţie care grăbeşte apariţia cariilor. Încearcă să le eviţi, mai ales că le poţi înlocui cu sucuri naturale delicioase.

Dacă vrei un zâmbet ireproşabil, fără prea mari intervenţii la dentist, ai grijă de igiena ta orală şi evită aceste obiceiuri care îţi afectează dantura!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.