Oare ar trebui sa renunti la anticonceptionale?

Un nou studiu dezvăluie că pentru a avea o relație fericită și a-ți asigura satifacția sexuală pe termen lung, ar fi bine să faci o pauză… de la anticoncepționale.

„M-am despărțit de iubitul meu la două luni după ce încetasem să mai iau pastilele anticoncepționale. Sentimentele mele pentru el se schimbaseră complet, deși nu se întâmplase nimic rău cu relația noastră. N-am nici un dubiu că fluctuația hormonală a fost responsabilă pentru această schimbare.“ În ultime vreme, blogosfera este din ce în ce mai populată de astfel de comentarii. Acestea confirmă o descoperire recentă, conform căreia contraceptivele hormonale (pastilele, DIU, inelul contraceptiv, injecțiile cu hormoni, plasturele) te pot determina să alegi un bărbat de care, în final, să nu fii satisfăcută sexual.

Prof. dr. Craig Roberts de la University of Stirling din Scoția este cel care a condus întregul studiu și crede cu tărie că hormonii din contraceptive interferează cu „sistemele“ atracției și seducției din corpul tău, așa că te sfătuiește să o lași mai moale cu orice formă de contracepție hormonală cu câteva luni buni înainte de a te decide să te căsătorești. În acest mod, susține Roberts, vei putea să vezi dacă îl dorești pe iubitul tău la fel de mult și în stare „naturală“. E o veste destul de șocantă și, pentru că ne-a intrigat, am hotărât să analizăm mai îndeaproape toate informațiile pentru a vedea dacă merită să le dăm crezare au ba.

5 semne ca ar trebui sa renunti la pastilele anticonceptionale

Cifrele nu mint

Mai întâi, iată care sunt datele studiului: Roberts și alți șapte colegi au chestionat 2519 femei din Statele Unite ale Americii, Republica Cehă, Marea Britanie și Canada, care au cel puțin un copil. Dintre aceste femei, 1005 foloseau contracepție orală la momentul în care și-au cunoscut partenerii, în vreme ce restul nu foloseau. Ambele grupuri au fost rugate să dea note relațiilor pe care le aveau: atât pentru a-și evalua satisfacția la modul general, cât și plăcerea sexuală sau cât de atrăgători își considerau partenerii. Participantele care foloseau o metodă contraceptivă la începutul relației, dar care au renunțat la aceasta pe parcurs, pentru a rămâne însărcinate, „au declarat că ulterior și-au văzut partenerii mai puțin atrăgători, făceau sex doar la dorința acestora, refuzau mai frecvent avansurile sexuale și au propus despărțirea mai des“, spune studiul. Dar nu toate aspectele au fost negative – tot aceste femei și-au considerat partenerii ca fiind tați pricepuți și au afirmat că erau foarte împlinite cu aspectele non sexuale ale relației lor, comparativ cu celălalt grup de femei.

Sevrajul anticonceptionalelor – la ce sa te astepti

Creierul tău… pe contraceptive

Studiul explică și rezultatele – când o femeie nu ia contraceptive, activitatea hormonilor ei naturali este fluctuantă pe parcursul lunii. Aceste variații fac ca, de-a lungul ciclului, o femeie să se simtă în unele momente mai atrasă de bărbații alfa, iar în altele de cei grijulii, pe care se pot baza, și care, deși nu le oferă o viață palpitantă, pot fi tați excelenți. Contracepția stabilizează aceste schimbări hormonale și, ca rezultat, acei tipi de încredere par mult mai atrăgători la acel moment – chiar și atunci când ei nu se încadrează în tiparele preferențiale obișnuite ale tipelor respective.

Să zicem că te măriți cu un tip mereu la dispoziția ta, deși de obicei te simți atrasă de tipi care te țin în șah. Conform studiului, atunci când renunți la pastile pentru a face copii, descoperi că soțul tău te cam… plictisește. „Acest studiu are greutate pentru că, într-adevăr, contraceptivele modifică fluctuația hormonilor responsabili cu stârnirea dorinței“, confirmă dr. Jennifer Wider. „Având în vedere că modifică procesele naturale ale organismului, e credibil că ar avea același efect <devastator> și asupra <legilor> chimiei și atracției dintre corpuri.“

Ce nu stiai despre pastilele anticonceptionale

Iei pastile? Stai calmă.

Dacă ești pe punctul de a-ți arunca folia de pilule anticoncepționale după tot ceea ce ai aflat până acum, nu te grăbi. În timp ce dr. Roberts își susține temeinic ideea că femeile ar trebui să renunțe temporar la contraceptive pentru a se asigura că sunt 100% atrase de bărbatul din viața lor, alți doctori îl contrazic. „Fiecare femeie manifestă o reacție diferită la contraceptive“, e de părere dr. Karen E. Boyle, expert în fertilizare la Chesapeake Urology Associates, în Baltimore. „Unele femei prezintă schimbări de dispoziție, în timp ce altele declară că tocmai contraceptivele hormonale le stabilizează starea, deci e imposibil să afirmi că toate femeile sunt predispuse la aceleași reacții.“ Și, deși pentru studiul lui Roberts a contat faptul că femeile intervievate aveau copii – ceea ce însemna că renunțaseră la contraceptive și își experimentaseră relația din ambele perspective (înainte și după) – acești micuți, oricât de drăguți ar fi ei, reprezintă motivul pentru care libidoul mamelor scade semnificativ. „Studiile au arătat că bebelușii și copiii, în general, pot avea un impact negativ asupra chefului de sex al femeilor“, spune dr. Wider. Și, în sfârșit, dr. Wider spune că, indiferent dacă iei sau nu anticoncepționale, toată lumea (inclusiv bărbații) suferă schimbări hormonale, dar atunci când găsești persoana potrivită, relația cu aceasta ar trebui să fie suficient de puternică pentru a depăși orice problemă ivită din motivul dezbătut mai sus.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.