Mostenirea genetica si forma corpului tau

Ce influenta au genele?

Genele determina cu aproape 80% greutatea pe care o ai si forma corpului. Totusi, mediul si alegerile pe care le faci joaca si ele un rol extrem de important. Asa ca, desi semeni foarte mult cu mama ta in vechile poze, nu inseamna ca daca ea a luat in greutate si tu vei face la fel pe masura ce inaintezi in varsta. In zilele noastre, exista o multitudine de variante pentru a tine kilogramele sub control.

Genele sunt intr-adevar „de vina” pentru forma si marimea pe care le luam pe masura ce ajungem la maturitate. Prin urmare, usurinta cu care poti sa depui masa musculara este o trasatura mostenita, de aceea, femeile care au o astfel de usurinta au nevoie de mai putine exercitii fizice pentru a se mentine in forma.

Mai mult, silueta tip mar este mult mai conectata genetic decat cea para sau cea extrem de slaba. Drept explicatie pentru aceasta afirmatie vine faptul ca si tatii isi aduc contributia in ceea ce priveste „bagajul genetic”, iar ei tind sa depuna mai multe grasimi in partea de sus a taliei.

Daca si mama ta are silueta tip mar, sansele ca tu sa capeti o astfel de forma a corpului, cresc. Pe de alta parte, din perspectiva medicala, grasimea care se depune in partea de sus a taliei, in zona stomacului, poate provoca aparitia diabetului sau a unor afectiuni arteriale, asa ca, daca si mama are o silueta tip mar si tatal tinde sa aiba depuneri mai mari de grasime in partea superioara talieie, atunci vei capata o forma destul de problematica.

Neurexin 3 este un alt factor care poate determina forma si marimea corpului tau. Neurexin 3 este o gena implicata in stabilirea circumferintei taliei, dar si in functionarea creierului, fiind asociata comportamentului predipus dependentelor. Gena este purtata, conform oamenilor de stiinta, de aproximativ 20% din populatie si ar putea explica de ce obezitatea se transmite in familie.

In plus, daca baza genetica este foarte puternica, atunci cand vrei sa slabesti, organismul tau va face tot posibilul sa compenseze pierderile. „Lupta” cu kilogramele este in astfel de cazuri o provocare.

Alegeri alimentare

Suntem inconjurate de fast-food-uri. Chiar daca materialul tau genetic ti-a conferit o forma de invidiat, nu inseamna ca alimentele bogate in calorii nu pot schimba situatia.

Exercitiile fizice isi spun si ele cuvantul. Daca ai practicat de mica un sport este posibil sa ai un mijloc mai lat, solduri inguste, picioare cu musculatura dezvoltata si brate bine definite. Fiziologii spun ca, facand sport si dezvoltandu-ti musculatura in adoloscenta, nivelurile de testosteron cresc usor, contribuind la o conformatie mai lata in zona de mjloc, o conformatie „baietoasa”.

Exercitiile fizice limiteaza depunerea de grasimi in zona soldurilor si a fundului, modeland forma corpului tau pana la un anumit punct. Daca, genetic, ar trebui sa mostenesti o silueta mai lata in anumite zone, pe masura ce inaintezi in varsta si renunti la a face miscare, masa musculara se reduce, iar conformatia revine catre baza sa genetica. Sportul si un regim alimentar sanatos, insa, sunt solutia pentru un corp minunat.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.