Mituri despre renuntarea la fumat

Nu este foarte simplu să te laşi de fumat, toată lumea ştie asta. Mulţi fumători caută diferite scuze pentru a nu renunţa la acest obicei nesănătos, unii dintre ei folosindu-se chiar de mituri care sunt false. 

Iată cele mai comune mituri despre renunţarea la fumat:Ţigările electronice te ajută să renunţi la fumat

Din păcate, ţigările electronice te ajută doar să economiseşti nişte bani, dar nu vei renunţa la fumat datorită lor. Un studiu recent a relevat faptul că pentru cei care au înlocuit ţigările clasice cu cele electronice, şansele să se lase de fumat sunt chiar mai mici. 

Cercetătorii au descoperit că cei care au început să folosească ţigări electronice au devenit mai dependenţi de nicotină, au avut mai multe încercări eşuate de a renunţa la fumat şi chiar aveau un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o formă de cancer.

Te vei îngrăşa

Acesta este poate cel mai popular mit legat de renunţarea la ţigări. Din fericire, este fals, deci poţi sta liniştită, nu te vei îngrăşa dacă te laşi de fumat. Singurul motiv pentru care poţi pune câteva kilograme pe tine dacă nu mai fumezi este dacă înlocuieşti acest obicei cu mâncatul. Dar ştim că eşti mai isteaţă de atât şi te vei abţine sau vei alege o acadea, o gumă de mestecat sau un fruct.

Narghileaua este o alternativă sănătoasă

Mulţi fumători ocazionali (care fumează doar la ocazii – petreceri, cina cu familia) au impresia că ţigările sunt nocive, însă narghileaua este sănătoasă. Ei bine, acest lucru este foarte departe de adevăr, narghileaua fiind cel puţin la fel de toxică. În plus, un studiu recent al Universităţii California a arătat că dacă fumezi des narghilea, riscul să dezvolţi o formă de cancer este mai mare.

Dacă fumezi de mulţi ani, degeaba te laşi

Aceasta este o scuză fără sens pe care mulţi fumători o folosesc – dacă fumezi de atâţia ani, degeaba mă las acum, răul a fost deja făcut. Ei bine, nu e deloc adevărat. Efectele minore ale renunţării la fumat apar după numai 20 de minute, iar cele importante, precum reducerea riscului de atac de cord la jumătate, după numai un an.

Tu ce alte mituri despre renuntarea la fumat mai cunoşti?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.