Mitul hidratarii: chiar avem nevoie de 2 litri de apa zilnic?

Se spune ca organismul elimina intre 1,5 si 2 litri de lichide in timpul unei zile, doar prin respiratie, transpiratie si mictiune. Asadar, necesarul de apa trebuie inlocuit cu o hidratare intensa, cu atat mai mult daca ne aflam in plina vara sau daca practicam vreun sport.

Aparent, totul a pornit de la un manual de nutritie, aparut in anii ’70, ai caror autori sustineau ca trebuie sa consumam 6-8 pahare de apa in fiecare zi. Desi credeam ca daca bem suficiente lichide, vom elimina toxinele mai rapid, medicii ne demonstreaza contrariul.

Rinichii nostri functioneaza ca o sita, permitand calciului sa ramana in organism si eliminand resturile in urina. Un consum prea ridicat de apa ar putea sa ingreuneze acest proces.

Exista totusi cateva avantaje ale hidratarii intense:

PREVINE CANCERUL DE VEZICA
Un studiu efectuat pe un esantion de 48 000 de barbati a demonstrat ca aceia care au baut in medie 6 pahare de apa au fost mai putin expusi cancerului decat cei care consumau un pahar sau mai putin. Explicatia consta in faptul ca agentii carcinogeni sunt mai rapid eliminati prin urinare frecventa si exista chiar posibilitatea sa nu intre in contact cu vezica.

CONTRIBUIE LA SANATATEA INIMII
Un alt studiu realizat pe 12 017 femei a aratat ca un consum ridicat de apa scade riscul imbolnavirilor de ordin cardiac.

ADUCE BENEFICII DIETEI
Atunci cand bei mai multa apa inainte de masa, apetitul scade, se diminueaza pofta de mancare, prin urmare nu mai iei in greutate. Asta pana cand foamea va invinge.

De cata apa avem intr-adevar nevoie?

Organismul fiecaruia este diferit, asa ca nevoia de hidratare depinde si de genetica, de modul de alimentare si de cat sport practicam. Nu-ti face probleme, corpul iti va aminti atunci cand are nevoie de apa, asa ca sfatul cel mai bun este sa bei apa ori de cate ori iti este sete.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.